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- Assessing wood quality by spatial variability of transverse elastic properties within the stem: case study on P. pinaster at the meso scalePublication . Pereira, João; Xavier, José; Lousada, José; Silva, AbilioIn this work the radial and longitudinal variations of maritime pine (Pinus pinaster Ait.) transverse elastic properties, within the stem, were investigated. Ring-oriented tensile tests through five radial positions and three height levels were carried out in 750 radial-tangential specimens, at the growth ring scale (meso scale). The strain fields over the gauge section were measured by digital image correlation. A balance between accuracy and spatial resolution was found out in order to assess the gradient strain fields generated by the material heterogeneous mesostructure. A segmentation technique based on image processing and analysis was implemented in order to split each annual ring, at the region of interest, in three main tissues: resin ducts, earlywood (EW) and latewood (LW). Accordingly, transverse elastic moduli of each EW and LW layers were then estimated by two different identification methods: the Anisotropic based method (AbM) and the Virtual fields method (VFM). The VFM was applied to directly identify in-situ Q11 and Q66 stiffness components associated to EW and LW and the AbM was applied to the global ER and GRT evaluation. These effective mechanical properties were used to infer the local ones as a function of mean density, combining the application of a micromechanical model (mixture law) and a unit cell model. The Q11 and Q66 LW/EW ratios were found in the order of 1.32 and 2.45, respectively. These ratios suggest a linear relationship between elastic properties and density. Furthermore, the spatial variability of the elastic properties was analyzed and related to the mesostrucutre heterogeneity, which was given namely by means of density measurements that were taken by x-ray microdensitometry. The results were found in good agreement, presenting significant correlations with density. Specifically, both effective ER and GRT were most often up to approximately 90% determined by mean density.
- A utilização do e-Marketing nas práticas de marketing e a performance de exportaçãoPublication . Silva, Bruno Ricardo Correia da; Vicente, Margarida Alexandra Lopes; Abrantes, José LuísEste estudo analisa a utilização das práticas de marketing das empresas exportadoras portuguesas, mais concretamente a utilização do e-marketing por parte destas empresas e a sua performance de exportação. O estudo utiliza o modelo conceptual desenvolvido por Coviello, Milley, & Marcolin (2001) para analisar cinco práticas de marketing em contexto de exportação, designadamente o marketing transacional, o marketing de base de dados, o emarketing, o marketing de interação e o marketing de rede. Os resultados obtidos permitem concluir que as empresas usam as cinco práticas de marketing. Contudo, as mais utilizadas são o marketing de interação, o marketing de rede, e o marketing de base de dados. O eMarketing possui um índice de utilização abaixo das restantes práticas de marketing. O estudo permitiu também identificar associações entre as práticas de marketing e os indicadores de performance de exportação e com as variáveis de ambiente competitivo.
- Análise elementar de águas e sumosPublication . Paula, Francisco José Andias; Guiné, Raquel; Lopes, Luísa Paula; Duarte, Armando da CostaA concentração de seis elementos: Cd, Cr, Pb, Ni, Zn e Fe foi medida em sessenta e sete amostras de sumos de fruta 100 %, duas amostras de refrigerantes, dez amostras de concentrados de sumos e sete amostras de águas de diluição utilizadas no processamento dos sumos. As amostras de sumos representam numa prespectiva bastante abrangente o mercado Português de sumos de fruta 100 %. Os refrigerantes concentrados e águas de diluição foram cedidos por duas empresas fabricantes de sumos Portuguesas. As concentrações elementares foram medidas pelas técnicas de FAAS e GFAAS e foi medido também o grau Brix dos sumos. Os factores: fruta, percentagem de fruta, origem, agricultura, tratamento, embalagem, conservação e processo foram obtidos por informação do fabricante nos rótulos dos produtos e por contacto directo. Caracterizou-se o mercado em termos da concentração desses elementos e caracterizou-se a sua diluição comparando-a com valores de referência do mercado Europeu. Mediu-se o grau de associação entre os diversos parâmetros e a concentração final elementar dos sumos e utilizou-se a análise de agrupamentos, a análise de correspondência múltipla e a análise factorial para reestruturar a matriz de dados. Dos resultados obtidos, os sumos de fruta apresentam a seguinte ordem de grandeza nas suas concentrações elementares: Cd