Browsing by Issue Date, starting with "2023-05-26"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
- Produtos certificados na génese de rotas turísticas Uma oportunidade para conhecer a Região CentroPublication . Duque, Ana Sofia; Barroco, Cristina; Martins, Maria de LurdesAs rotas turísticas permitem aos visitantes conhecer um determinado território e envolver-se em atividades e experiências subordinadas a um tema comum. A criação destes itinerários é uma importante ferramenta de dinamização dos territórios e tem sido uma forte aposta por parte de vários concelhos e regiões em Portugal. Neste artigo será dado destaque às rotas gastronómicas, cujo principal objetivo é a promoção da gastronomia local e dos produtos endógenos característicos de um determinado território. O ponto de partida para esta investigação foi a pesquisa de produtos alimentares certificados com Denominação de Origem Protegida (DOP), Indicação Geográfica Protegida (IGP) ou Especialidade Tradicional Garantida (ETG), associados à região em estudo, neste caso a região Centro de Portugal. Estes produtos tradicionais certificados são elementos-chave para o desenvolvimento da atividade turística, pois os turistas são cada vez mais exigentes, procuram produtos de maior qualidade, uma alimentação saudável e atividades que estimulem a sustentabilidade. Nesse sentido, a combinação entre rotas turísticas e produtos gastronómicos parece ser uma experiência com elevado potencial de crescimento. O objetivo deste trabalho passa pela identificação de rotas turísticas existentes, que tenham como tema um ou mais produtos alimentares certificados. O foco do estudo é a região Centro de Portugal.
- Tourists' Engagement on Tourism Organizations' Facebook Pages: The Role of User-Generated ContentPublication . Santos, Sara; Vasconcelos, Maria; Ferreira, SóniaTourism industry prospects are presented by digital marketing and consumer travel behaviour changes. Given this fact, digital content marketing (DCM) assumes greater significance for enhancing social media user engagement. Providing valuable and relevant information that differentiates the company and catches the consumers' attention has been one of the current challenges in this area. The wide availability of information on the Internet changes how consumers engage with it. Therefore, creating and disseminating educational and pertinent content is now mandatory. To ensure the effectiveness of the process, it is crucial to understand with whom, how, when, and where communication will be carried out. Thus, tourism organisations must offer targeted, tailored, and appealing information to interest customers more about the destinations. Social media is a commonly used strategy for tourism promotion initiatives, where User Generated Content (UGC) has emerged as one of the most popular means to achieve this goal. “Turismo Centro de Portugal” is responsible for publicizing the Centre region of Portugal, including cities such as Coimbra, Aveiro, Viseu, and Leiria. Turismo Centro de Portugal has won several communication-related awards, having already been recognized internationally for its advertising campaigns. Numerous studies analyzing user-generated content and digital content are available, but they invariably look at businesses rather than tourism-related institutions. Hence, conducting a study to identify follower engagement and involvement in digital content marketing posts versus user-generated content posts applied to the Turismo Centro de Portugal was considered pertinent. For this purpose, a qualitative analysis of the existing content and its results on Turismo Centro de Portugal's Facebook page was developed based on a social media content analysis framework adapted from other authors. The results revealed the importance of using user-generated content in a social media communication strategy for tourism organisations.