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Sustainability Evolution of North and Alentejo Vineyard Regions

dc.contributor.authorSantos, Micael
dc.contributor.authorGalindro, A.
dc.contributor.authorSantos, C.
dc.contributor.authorMarta-Costa, A.
dc.contributor.authorMartinho, Vítor
dc.date.accessioned2019-02-22T15:27:53Z
dc.date.available2019-02-22T15:27:53Z
dc.date.issued2019
dc.description.abstractThe wine sector currently lacks nuclear fea-tures, which makes Portugal’s producing per-formance drift away from the frontline world-wide wine producers. The aim of this paper is to evaluate the evolution of the Portuguese wine industry’s performance through the world and national available statistical data. Also, this work tries to evaluate the sustainability dyna-mic regarding theNorth and Alentejo, using the Portuguese Farm Accountancy Data Network from 2001 to 2012. From the sustain-nability indicators, the results show that Alente-jo presents the best performance in terms of environmental sustainability. The North has an increasing economic dimension of sustainabil-ity and good social performance. The conclu-sions suggest that academic research can im-prove the wine industry’s overall orientation to sustainability.pt_PT
dc.description.abstractO setor vitivinícola carece atualmente de ca-racterísticas nucleares que fazem o desempenho produtivo do país afastar-se dos líderes da pro-dução mundial de vinho. O objetivo deste traba-lho consiste em avaliar a evolução do desempe-nho do setor vitivinícola português através dos dados estatísticos disponíveis, a nível mundial e nacional. Pretende-se ainda avaliar a dinâmica da sua sustentabilidade, no Norte e Alentejo, através dos dados da Rede de Informação de Contabilidade Agrícola de 2001 a 2012. Dos indicadores de sustentabilidade obtidos verifi-ca-se que o Alentejo obtém o melhor desempe-nho em termos de sustentabilidade ambiental. O Norte tem uma tendência para melhorar a di-mensão económica da sustentabilidade e revela bom desempenho social. As conclusões suge-rem que a investigação académica pode melho-rar a orientação geral desta indústria para a sua sustentabilidade.pt_PT
dc.description.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionpt_PT
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.19/5423
dc.language.isoengpt_PT
dc.peerreviewedyespt_PT
dc.subjectAlentejopt_PT
dc.subjectNorthpt_PT
dc.subjectPerformancept_PT
dc.subjectsus-tainabilitypt_PT
dc.subjectwine sectorpt_PT
dc.subjectsustentabilidadept_PT
dc.subjectdesempenhopt_PT
dc.subjectNortept_PT
dc.subjectsetor vitivinícolapt_PT
dc.titleSustainability Evolution of North and Alentejo Vineyard Regionspt_PT
dc.title.alternativeEvolução da Sustentabilidade nas Regiões Vitícolas do Norte eAlentejopt_PT
dc.typejournal article
dspace.entity.typePublication
oaire.citation.endPage63pt_PT
oaire.citation.issue50pt_PT
oaire.citation.startPage49pt_PT
oaire.citation.titleRevista Portuguesa de estudos regionaispt_PT
person.familyNamePereira Domingues Martinho
person.givenNameVítor João
person.identifier.ciencia-idF510-903F-51FA
rcaap.rightsopenAccesspt_PT
rcaap.typearticlept_PT
relation.isAuthorOfPublicationd99fa017-5c04-4606-b382-f069996da23f
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