Browsing by Author "Marques, Carla"
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- Crianças e jovens em risco/perigo: contributos para a caracterização de uma CPCJ da região norte de PortugalPublication . Marques, Carla; Mendes, Francisco; Martins, Emília; Magalhães, CátiaA promoção e proteção das crianças em risco funda-se na dignidade da pessoa humana que, no nosso ordenamento jurídico, tem consagração constitucional (art.º 1.º CRP) e na lei ordinária, em especial, na Lei 147/99, de 1/9. Na comunidade internacional esta problemática está vazada na Convenção sobre os Direitos da Criança. É objetivo deste trabalho descrever/compreender as situações de perigo da criança/jovem, sinalizadas numa Comissão de Proteção de Crianças e Jovens (CPCJ) da região Norte do país (2011-2013). A amostra foi constituída por 62 processos, já arquivados, de crianças/jovens em risco, de ambos os géneros, com idades entre os 0-17 anos e aos quais foi aplicada, pelo menos, uma medida de promoção e proteção pela CPCJ. As situações de risco/perigo ocorreram, predominantemente, em famílias nucleares com filhos (56,6%) e monoparentais femininas (26,4%), com crianças entre 0-2 anos (14,5%,), 2-7 anos (17,7%), 7-11 anos (20,9%), 11-15 anos (37,2%) e 16-17 anos (9,7%). Das 62 crianças, 35,4% apresentavam problemas de cognição/saúde. As sinalizações foram realizadas, sobretudo, pela escola (19,4%), anónimos (17,7%) e autoridades policiais (11,3%) e fundaram-se, essencialmente, em motivos como a negligência da saúde da criança (22,6%) e o absentismo escolar (19,4%). As medidas aplicadas foram, na sua maioria, em meio natural de vida, designadamente apoio junto dos pais (87,1%) e junto de familiar (9,7%). A duração dos processos situou-se entre 3 e 40 meses, com a moda nos 12 e 34 meses. Importa realizar mais estudos que nos permitam conhecer sincrónica e diacronicamente a realidade portuguesa das CPCJ.
- Development and characterization of bread with apple and cinnamon.Publication . Marques, Carla; Batista, Miguel; Guiné, Raquel; Correia, PaulaThe aim of this work was to develop a new type of bread, for which several tests were performed with different kinds of ingredients: vegetables (carrots, broccoli, pumpkin), meats (sausages), lupines and salsa, fruit and juices and finally apple with cinnamon. Apart from these ingredients, the product was further tested with a natural substitute for salt and with a preservative. These assays were all performed using a basic recipe composed of flour, salt, water and yeast. However, in order to increase the nutritional composition of the bread developed so as to increase its value as recognized by a certain targeted population, a new ingredient was added to the bread, which was a natural substitute for salt called "Salt Rite". This aimed at decreasing the sodium content, which is of great importance for people with increased risk of suffering from cardiovascular diseases. To achieve this, 50% of the salt contentwas replaced by "Salt Rite". In a first phase different products were tested and after an evaluation one product was selected as the best, being this the bread with apple and cinnamon. For this product then were accessed the different characteristics at various levels: physical, chemical and sensorial. The different properties that have been evaluated include the water activity, moisture, total ash, crude fat, carbohydrates, starch, size, colour, density, texture and alveolar characterization. Regarding the chemical properties, the apple with cinnamon bread showed high contents of moisture, fibre and protein and a low sodium content. As to the physical properties, the product presented a darker colour in the crust when compared to the crumb, which is consistent with data from sensory analysis. It also showed a great elasticity, being dense and with a low alveolar percentage. With respect to sensory analysis, the characteristics analysed were generally perceived in an identical way bay all tasters, thus resulting in a somewhat uniform evaluation.