ESTGV - DA - Artigo em revista científica, não indexada ao WoS/Scopus
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- A Importância da Integração dos Riscos Geológicos, no Planeamento, no Ordenamento do Território e na Protecção do Meio Ambiente: Conceitos e Algumas IdeiasPublication . Simões, Luís Manuel FernandesDe forma resumida e simplificada, explana-se um conjunto de conceitos e ideias acerca da importância crescente que o tratamento dos riscos naturais, e em particular o tratamento dos riscos geológicos, ocupa (ou deve ocupar) nas diferentes etapas do planeamento, ordenamento do território e da preservação da sua envolvente ambiental. São comentados as acções e aspectos gerais da prevenção de riscos naturais em geral, e de riscos geológicos em particular, como a identificação de zonas de risco, a estimação da periodicidade das fases paroxísmicas dos processos naturais, a previsão do momento em que tais podem ocorrer e a prevenção e correcção de danos. O zonamento do território baseado na avaliação da vulnerabilidade e do risco é considerado o instrumento fundamental para a integração dos riscos no planeamento ambiental; distingue-se entre o zonamento para o planeamento e ordenamento do território, o de carácter preventivo e o de carácter correctivo. Os níveis de vulnerabilidade e de risco são estabelecidos por elaboração e análise de cartas de unidades integradas (zonas) ou de cartas temáticas específicas. Em ambos os casos o risco é um factor primordial para a avaliação da capacidade das unidades territoriais para os distintos usos. Com base na informação recolhida nas cartas de riscos, podem estabelecer-se normas de carácter preventivo, determinar prioridades quanto às medidas correctivas dos danos, estabelecer planos de protecção civil e implementar sistemas de vigilância dos fenómenos e alerta às populações.
- Incineração de Resíduos Sólidos Urbanos: qual a melhor opção de aproveitamento energético?Publication . Lemos, Luís TeixeiraEmbora com bastante atraso relativamente aos seus parceiros, Portugal procura alcançar os padrões europeus no que concerne à gestão eficaz de Resíduos Sólidos Urbanos. Neste domínio, a legislação portuguesa observa o previsto nas Directivas comunitárias mas os respectivos mecanismos de aplicação não são suficientemente fortes para que os resultados possam ser considerados satisfatórios. A implementação de novas soluções no domínio do tratamento dos Resíduos Sólidos Urbanos, além de aparecer muito tardiamente, demora longos períodos de tempo a ser concretizada (contestação das populações, contestação dos consórcios não seleccionados, o desencadear de complicados e morosos procedimentos administrativos nas mais variadas instâncias!...). Em Portugal está prevista a instalação de duas unidades de incineração de Resíduos Sólidos Urbanos com recuperação de energia. Estas produzirão exclusivamente electricidade. Assim sendo, o aproveitamento do potencial energético dos resíduos é muito reduzido. Se a opção fosse a produção simultânea de calor e electricidade, por cogeração (situação mais frequente neste tipo de unidades a nível mundial), o potencial energético das referidas instalações aumentaria significativamente. Tal facto seria bastante importante num País em que as necessidades energéticas dependem em 90% na importação em particular de petróleo (actualmente ainda nos 70%). O potencial energético dos Resíduos Sólidos Urbanos, bem como o impacto de programas de reciclagem a nível energético, são abordados.
- Evolução do Direito e da política do Ambiente Internacional, comunitário e nacionalPublication . Antunes, Pedro BailaMuita gente dirá que política e Direito do Ambiente estão na moda. Tal não é, infelizmente, verdade. Os problemas são demasiado pesados para se pensar numa onda passageira: toda a problemática ambiental "veio" para ficar e crescentemente ocupará as preocupações de governantes, empresários, juristas, técnicos, cidadãos e demais intervenientes duma nova sociedade, agora mais preocupada com o frágil equilíbrio ecológico do nosso planeta. Muito, quase tudo, está ainda por fazer: é indispensável intervir no planeamento, gestão e ordenamento legal do ambiente. Estamos a chegar ao fim de uma primeira/segunda idade que se segue a drásticas constatações no que se refere às consequências de um uso desregrado dos recursos da Terra. Apesar das supostas intenções, muitos documentos normativos nacionais e internacionais são lançados sem qualquer efeito prático. É apenas de bom tom falar de ambiente e toda as acções governativas e inter-governativas parecem justificações para uma opinião pública que, cada vez mais, está consciencializada para o ambiente, reclamando crescentemente por acções concretas por parte de políticos, legisladores e todos os gestores do ambiente. Contudo, estamos a chegar a uma terceira vaga ambiental em que a Cimeira da Terra, no Rio de Janeiro, terá servido de fronteira. Há pistas que nos fazem acreditar numa nova era.
- Breve caracterização do Departamento de Ambiente e dos futuros bacharéis em engenharia do ambientePublication . Lemos, Luís TeixeiraO Curso de Bacharelato em Engenharia do Ambiente foi criado pela Portaria nº 1280/95 de 28 de Outubro. No presente ano lectivo, frequentam este Curso: 22 alunos no 2º ano e 57 alunos no 1º ano. Os primeiros bacharéis em Engenharia do Ambiente estarão aptos a ingressar no mercado de trabalho em 1998. A criação do Departamento de Ambiente (então Departamento de Engenharia do Ambiente) foi aprovada por Despacho de 4 de Março de 1996 do Presidente do Conselho Directivo da Escola Superior de Tecnologia de Viseu (ESTV), dando sequência à, até então, Área Científica de Engenharia do Ambiente. A alteração para a designação actual foi aprovada por Despacho do Conselho Directivo da ESTV de 27 de Maio de 1996.
- Avaliação de riscos profissionais em actividade industrial têxtilPublication . Leonardo, Azália; Brás, Isabelde acidente ou doenças profissionais. É obrigação de todo o empregador quantificar esse risco e tomar medidas para o minimizar. Neste texto são apresentados os parâmetros e conclusões obtidos num estudo efectuado numa empresa do sector dos tecidos para a indústria automóvel, na qual se procedeu à aplicação de vários métodos de avaliação de riscos, identificando-se ao longo do seu percurso operacional os diversos perigos e consequentes riscos. As etapas do estudo envolveram a caracterização da empresa e o seu processo produtivo, a avaliação geral dos riscos por aplicação de listas de verificação, e a avaliação de riscos por sector, aplicando o método das matrizes e a equação de Niosh 91. Verificou-se que o risco mais frequente e relevante associado às tarefas executadas é o risco de contrair lesões músculo–esqueléticas relacionadas com o trabalho - LMERT.
- Experimental assessment of IAQ improvement in naturally ventilated educational buildingsPublication . Pinto, Manuel; Almeida, Ricardo; Pinho, Paulo; Lemos, Luís; Lanzinha, JoãoIndoor environmental conditions in classrooms, in particular temperature and indoor air quality, influence students’ health, attitude and performance. In recent years several studies regarding indoor environmental quality of classrooms were published and natural ventilation proved to have great potential, particularly in southern European climate. This research aimed to evaluate indoor environmental conditions in 8 schools and to assess their improvement potential by simple natural ventilation strategies. Temperature, relative humidity and carbon dioxide concentration were measured in 32 classrooms. Ventilation performance of the classrooms was deeply characterized by tracer gas measurements of the air change rate assuming different windows related boundary conditions. A total of 110 tracer gas measurements were made. The complete characterization of the classrooms ventilation performance was relevant for the definition of the ventilation protocol since air change rate helped to pinpoint the best ventilation strategy for each case study. The results of the ventilation protocol implementation were very encouraging and, globally, a significant decrease on the CO2 concentration was observed without modifying the comfort conditions. This paper presents and discusses the main conclusions of the measurements campaign performed in the referred classrooms.
- Natural ventilation and indoor air quality in educational buildings: experimental assessment and improvement strategiesPublication . Almeida, Ricardo; Pinto, Manuel; Pinho, Paulo G.; Lemos, Luís T. deIndoor environmental conditions in classrooms, in particular temperature and indoor air quality, influence students’ health, attitude and performance. In recent years, several studies regarding indoor environmental quality of classrooms were published and natural ventilation proved to have great potential, particularly in southern European climate. This research aimed to evaluate indoor environmental conditions in eight schools and to assess their improvement potential by simple natural ventilation strategies. Temperature, relative humidity and carbon dioxide concentration were measured in 32 classrooms. Ventilation performance of the classrooms was characterized using two techniques, first by fan pressurization measurements of the envelope airtightness and later by tracer gas measurements of the air change rate assuming different envelope conditions. A total of 110 tracer gas measurements were made and the results validated ventilation protocols that were tested afterward. The results of the ventilation protocol implementation were encouraging and, overall, a decrease on the CO2 concentration was observed without modifying the comfort conditions. Nevertheless, additional measurements must be performed for winter conditions.
- New Foods, New Consumers: Innovation in Food Product DevelopmentPublication . Guiné, Raquel; Ramalhosa, Elsa; Cruz-Lopes, LuísaBACKGROUND: Today, new lifestyles, higher incomes and consumer awareness are creating consumer demand for a year-round supply of high-quality, diverse and innovative food products. However, when it comes to innovation, the food sector is less changeable when compared to other sectors, such as high technology. Still, in the past decades much and important developments have been achieved in several areas related to foods and the food industry. METHODS: A systematic review of scientific literature was conducted on Science Direct. The topics investigated were: aspects related to innovation in food development (such as the transfer of innovation, open innovation, collaborative innovation and consumer perception and its role in the developing process); the innovation in the food industry (particularly regarding the processing technologies and packaging, which are two prominent areas of innovation in this sector nowadays); the innovation in the cooking sector (particularly in regards to the molecular gastronomy and science based cooking). RESULTS: A total of 146 articles were included in the review and the aspects focused allowed confirming that innovation has been recognized as a key driver of economic growth. Within the framework of ‘open innovation’, a number of key issues related to the acquisition of external knowledge in food technology must be taken into consideration. Food product development is highly dependent on the consumer perception and acceptance, and hence it is of utmost importance to include the consumer in the development process to minimize failure probabilities. The sectors of the food industry where important developments and innovation are registered include the processing technologies and the packaging systems, where the latest progresses have produced very significant outcomes. CONCLUSION: The present work allowed verifying the latest improvements and trend towards food product development from two perspectives, the product itself and the industrial processing. This sector is undoubtedly a major key for the success and competitiveness nowadays in the food industry.
- Production of Polyurethane Foams from Bark WastesPublication . Cruz-Lopes, Luísa; Rodrigues, Liliana; Domingos, Idalina; Ferreira, José; Lemos, Luís Teixeira de; Esteves, BrunoCurrently, the polyurethanes industry is dependent on fossil resources to obtain their basic raw materials (polyols and isocyanate), as these are obtained from petroleum products. The aim of this work was to use biopolyols from liquefied Pseudotsuga (Pseudotsuga menziesii) and Turkey oak (Quercus cerris) barks for the production of polyurethane foams and optimize the process. Liquefaction was done with glycerol catalyzed by KOH. Foams were produced following different formulations and using biopolyols from both barks. Subsequently, the foams were characterized according to their mechanical properties and the reaction of the foam formation was monitored by FTIR-ATR. The results show that it is possible to produce polyurethane foams using bio-based polyols and the liquefaction conditions are very important because they influence the characteristics of biopolyols and, consequently the characteristics of the foams. However, the process has to be further optimized so that it can obtain better quality foams
- Valorization of beer brewing wastes by compostingPublication . Silva, Maria Elisabete; Brás, IsabelThe aim of this work was to study the viability of recycling the residual yeast and diatomaceous earth (RYDE) slurry generated by the beer brewing industry by composting with animal manures, as well as to evaluate the quality of the composts obtained. Two pilot composting trials were carried out with different mixes: cow manure/RYDE slurry (Pile CM) and sheep manure/RYDE slurry (Pile SM). For all piles, wood chips were applied as bulking agent. The process was monitored by evaluating standard physical and chemical parameters. The compost quality was assessed by the heavy metals content and phytotoxicity. Both piles reached a thermophilic phase in the first day, however having different trends. The pH showed a slight alkaline character. The C/N reached values lower than 19 at the end of composting process. Generally, all the piles exhibited absence of heavy metals. However, the pile SM exhibited phytotoxicity. This study showed that RYDE slurry can be valorized by composting with cow manure