ESEV - DPCE - Artigo em revista científica, não indexada ao WoS/Scopus
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing ESEV - DPCE - Artigo em revista científica, não indexada ao WoS/Scopus by Author "Abrantes, José Luís"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
- Conscientiousness and intrinsic motivation as predictors of learning perception and academic achievementPublication . Cardoso, Ana Paula; Ferreira, Manuela; Abrantes, José Luís; Seabra, CláudiaThis paper aims to relate conscientiousness, intrinsic motivation and perceived learning, and its direct and indirect relationships with academic achievement. An empirical study was undertaken, involving a representative sample of 1986 Portuguese high school students. A structural model reveals that conscientiousness directly and positively influences intrinsic motivation, perceived learning and academic achievement. In turn, intrinsic motivation directly and positively influences perceived learning and academic achievement. Corroborating previous studies, these findings suggest that personal factors are essential to improve student´s learning outcomes, namely academic achievement. Recommendations for teachers and school managers are addressed.
- A Educação para a Alimentação e as Práticas Alimentares de Jovens que Frequentam os 2º e 3º Ciclos do Ensino BásicoPublication . Fernandes, Sofia Rafaela; Guiné, Raquel; Cardoso, Ana Paula; Abrantes, José Luís; Ferreira, ManuelaEste trabalho procura avaliar o conhecimento e as práticas de jovens no que concerne à alimentação saudável. Para o efeito, foi realizado um inquérito por questionário a uma amostra de 852 alunos do 5.º ao 9.º ano de escolaridade, do concelho de Viseu (Portugal). Os dados revelam que os inquiridos possuem alguma informação sobre alimentação saudável. A maior parte identifica a roda dos alimentos atual e é através da escola, pais/ familiares e TV que obtém o conhecimento. Contudo, verifica-se que há conteúdos não assimilados, o que demonstra que há ainda trabalho pedagógico a desenvolver ao nível da educação alimentar dos jovens.