RE - Série 2, n.º 05 especial: (2020)
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- Colaborative integrated learning: study case of aplication to food engineeringPublication . Guiné, RaquelIntroduction: Collaborative learning comprises a set of teaching/learning methods in which students are stimulated to work together in order to fulfil a common learning goal. This approach has been adopted throughout a very wide variety of disciplines, curricula, school environments, teaching approaches or age groups. Objectives: The objective of this work was to discuss the advantages and drawbacks of using innovative learning tools or techniques to promote active learning from a real practice experience. Methods: The integrated learning on subjects in area of Food Engineering was analysed based on the learning outcomes, advances of collaborative work, difficulties found, problem solving strategies and learning assessment limitations. Results: The results obtained allowed concluding that the integrated project developed in the 3 different syllabus is beneficial and the students tend to engage in the requested activities with true commitment; this approach allows the development of complementary competences and far beyond simple knowledge; and finally, it prepares the students for real life experiences, while guarantying a fair evaluation of learning outcomes for all while still at university. Conclusions: This work highlighted the need to deepen the debate on this topic in order to improve students’ knowledge and learning skills.
- A importância das certificações ecológicas e das TIC na promoção do turismo sustentável: estudo de caso de uma unidade de turismo ruralPublication . Pato, LúciaIntrodução: Numa era de problemas ambientais crescentes, a conduta sustentável dos empreendimentos de turismo, em particular do turismo rural, assume hoje uma importância fulcral. Uma boa parte do mercado tende efetivamente a procurar um empreendimento “amigo do ambiente” e socialmente responsável. Daí que as tecnologias de informação e comunicação (TIC), sejam fundamentais para a transmissão destes princípios. Com efeito não só promotores, mas também empresas de e-commerce no ramo das viagens tomam consciência desta realidade e necessidade, tentando comunicar habilmente a respetiva oferta turística sustentável. Um exemplo notável que realça a importância da sustentabilidade ambiental e social e as mais valias da utilização das TIC, está localizado na Região Viseu Dão-Lafões (RVDL), mais precisamente numa das comunidades mais interiores da mesma. Objetivos: Tomando como unidade de análise um empreendimento de turismo rural na RVDL, o objetivo deste estudo é explorar a importância das estratégias de sustentabilidade e das TIC na entrega e promoção do produto turístico. Métodos: De forma a permitir uma análise mais profunda, utiliza-se uma metodologia de estudo de caso. Para além de uma entrevista semiestruturada recorre-se à observação e análise da página web do empreendimento e a outros documentos eletrónicos. Resultados: Na génese e desenvolvimento deste empreendimento houve sempre uma preocupação com o ambiente e com a comunidade. Daí que o empreendimento esteja em processo de certificação pela Biosphere e Green Key. Seja no desenvolvimento e atualização da página web, redes sociais, resposta a avaliações no TripAdvisor e no Booking.com e atualização de canais de divulgação quando são feitas reservas, a promoção/comunicação da oferta turística mais sustentável através das TIC, ocupa a maioria do tempo que a promotora dedica ao empreendimento. Conclusões: A existência de uma conduta ambiental por parte do empreendimento de turismo rural, e a comunicação dessa conduta, assume-se como um ingrediente fundamental para o sucesso da atividade turística do empreendimento. Paralelamente isto é fundamental para a atração de um novo turista mais preocupado com as questões ambientais.
- The impact of food choices on human and animal rights protection and environmental sustainabilityPublication . Guiné, Raquel; Correia, P; Ferreira, M; Tarcea, M; bartkiene, E; Vittadini, EIntroduction: People’s food choices are of the utmost importance to regulate markets and the food chain towards the global goal of sustainability. Objectives: The objective of this work was to evaluate to what extent some aspects linked to sustainability in the food chain influence people’s food choices, specifically in the domains of packaging, food surplus, transportation and human or animal welfare. Methods: This is a cross-sectional study involving 3183 people from Portugal, Italy, Lithuania and Romania, who participated in this questionnaire survey between January and June 2018. Results: People tend to condition their food choices in view of contributing for a more sustainable food chain with respect for environment, humans and animals. The areas in which this behaviour is stronger include avoiding food waste at home (80% of participants), preference for local foods (60%), sustainable food growing, preparation or packaging (66%). The respect for animal rights is very important for 62% of the participants, but the respect for Human rights is a concern for just 32%. The results of statistical tests indicated that age, education, country, professional area and type of diet all significantly influenced people’s choices regarding the sustainability of the food chain. Conclusions: Although the results are indicative that people start to condition their eating behaviours also according to sustainability issues, it is a fact that there is still work to be done, since the adoption of these sustainable choices is still in a limited extent.