ESAV - DZERV - Capítulo em obra internacional, como autor
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- Animal Models in Phytopharmacology and Toxicological Testing of Plant ProductsPublication . Faustino-Rocha, A. I.; Medeiros-Fonseca, B; Vala, Helena; Pires, Maria J.; Vasconcelos-Nóbrega, C.; Oliveira, Paula A.; Corresponding author: Faustino-Rocha, A. I..Plant products have been used worldwide for thousands of years in traditional medicine for their potential health benefits. Nowadays, plant products still play an important role in healthcare, especially in developing countries where the access to basic medicines and health facilities is inadequate. Although the plant products are presumed safe and there is a conviction that “It is natural, then it is harmless”, some of them have been associated with acute or chronic intoxications. The toxic effects include allergic reactions; carcinogenic action; cardiovascular, hematological, and neurological difficulties; gastrointestinal symptoms; renal or hepatic toxicity; and, in most severe cases, the death. Once safety is a major concern with the plant products to be used in animals or humans, it is important to conduct toxicity studies on them to ascertain their safety. Animals have been long used to study several diseases, and they are an invaluable tool to test the safety of plant products. This chapter aimed to offer a review concerning the animal models available for phytopharmacology and toxicological testing of plant products.
- Como prevenir a queda? Contribuição para a compreensão dos fatores de risco em adultos mais velhos a residir na comunidadePublication . Lemos, Edite Teixeira de; Lemos, Luís Pedro; Pinheiro, João; Oliveira, Jorge; Caçador, Catarina; Melo, Ana Paula; Martins, Anabela CorreiaUm terço dos adultos que vivem na comunidade com 65 anos ou mais caem a cada ano. As quedas acidentais são responsáveis por fraturas, lesões cerebrais e podem levar à morte. São também causa de restrições na participação, o que significa perda de autonomia nas atividades de vida diária e necessidade de institucionalização precoce das pessoas mais velhas. A identificação de factores de risco para queda é fundamental para planear estratégias preventivas apropriadas. Estes podem ser divididos entre fatores intrínsecos/individuais e extrínsecos/ambientais. Condições médicas comuns, deficiências físicas e cognitivas, polimedicações e perigos domésticos estão entre os mais frequentemente identificados. Os objetivos deste estudo, realizado numa amostra de adultos mais velhos residentes na comunidade, foram i) compreender de que modo alguns fatores individuais (idade, confiança no equilíbrio, força de preensão) influenciam o desempenho de atividades de participação relacionada com a mobilidade e contribuem para o risco de queda e ii) avaliar a influência da polimedicação e das várias classes farmacológicas no risco de queda e nos fatores de risco individuais avaliados. Metodologia: A amostra foi composta por 108 indivíduos que compareceram num serviço de saúde no período de outubro de 2016 a janeiro de 2017. Critérios de inclusão: idade 65-85, MIF ≥120 e TUG≤12s. Excluíram-se do estudo indivíduos com deterioração cognitiva-comportamental moderada ou grave. Foi preenchido um questionário com dados sociodemográficos, medicação diária e história de quedas. A força de preensão manual foi medida com um dinamómetro manual hidráulico. O medo de cair foi estimado recorrendo à versão portuguesa da escala de Activities-specific Balance Confidence (ABC). Para avaliação da participação e atividades relacionadas com a mobilidades recorreu-se ao Perfil de Participação e Atividades relacionadas à Mobilidade (PAPM). Resultados: A amostra estudada apresentou uma média de idades de 72,28 ± 6,02 anos e era constituida maioritariamente por elementos do sexo feminino (54,6%). Relativamente aos indivíduos que caíram verificou-se que estes eram mais velhos, tinham menor pontuação ABC e menor força de preensão manual. O ABC apresentou uma correlação negativa forte com o PAPM. Todos os parâmetros funcionais avaliados foram afetados pela idade, apresentando os indivíduos mais velhos, pior desempenho do que os mais jovens. A polimedicação foi identificada em 41,7% dos participantes e aumentou o risco de quedas (OR = 3.597; IC 95% 1.174-11.024; p = 0,025). Verificou-se que a toma de antidepressivos aumentou o risco de queda (OR = 9.467; IC 95% 2.337-38.495; p = 0,002). Constatou-se ainda que fármacos do grupo dos antiarrítmicos (p = 0,002), benzodiazepínicos (p = 0,015) e outros medicamentos que atuam no SNC (p = 0,039) influenciaram negativamente o ABC. Também a força de preensão manual mostrou ser menor nos indivíduos que tomavam beta-bloqueantes (p=0,022) e anti-arrítmicos (p=0,002). Já os scores de PAPM foram maiores quando se verificava a toma de medicamentos que atuam no SNC (p = 0,012) e de antiarrítmicos (p = 0,035). Conclusão: Este estudo visa contribuir para a compreensão dos fatores de risco numa amostra de adultos mais velhos independentes e funcionais que vivem numa comunidade urbana e mostrou que a idade, o medo de cair e a força de preensão estão relacionados com o risco de queda. Para além disso verifica-se que o medo de cair pode aumentar as restrições à participação relacionadas com a mobilidade. Também constatámos que a polimedicação e a toma de antidepressivos aumentaram o risco de queda. No entanto, outras classes farmacológicas associaram-se a uma deterioração do equilíbrio, um maior enfraquecimento e maiores restrições à participação relacionadas com a mobilidade, aumentando igualmente, de forma indirecta, o risco de queda.
- Dairy Farm Layout and Design: Building and Yard Design, Warm ClimatesPublication . Andrews, J.; Davison, T.; Pereira, J.The current knowledge revised in this article describes a wide range of facilities in common use on dairy cattle farms in warm climates. A dairy cattle farm consists of several facilities, such as housing system, yards, manure pits, milking center, environmental protection structures, forage storage, and several machines for different facilities. Any facility design tends to be a compromise, often between many factors, and no single solution will be optimal for all concerned.
- Empreendedorismo rural e apoio institucional: o caso de estudo de uma aldeia no interior de PortugalPublication . Pato, Maria LúciaO presente trabalho visa proporcionar uma contribuição para o conhecimento sobre a assistência e apoio institucional a iniciativas empresariais, explorando o estudo de caso de uma aldeia no interior de Portugal: Campo Benfeito na região de Montemuro. As “Capuchinhas do Montemuro” e o “Teatro Regional da Serra de Montemuro” são dois exemplos de empreendedorismo rural da aldeia que tomaram forma graças à assistência e apoio local, nomeadamente do Instituto de Assuntos Culturais e das estruturas governativas locais. Sem esta ajuda, a aldeia estaria provavelmente num processo de agonia, como estão tantas aldeias do interior rural do país. Advoga-se que a capacidade dos atores locais em explorar tal ajuda dependeu do capital humano e social da aldeia, que mostrou ser rico em Campo Benfeito. Para a viabilidade de iniciativas como estas, sugere-se que as medidas políticas em favor do empreendedorismo (rural) devam equipar tais formas de produção a bens públicos, com o risco se tal não for feito, se perder um legado deixado pelos antepassados da aldeia.
- Epidemiology and Emergence of Schmallenberg Virus Part 1: Origin, Transmission and Differential DiagnosisPublication . Esteves, Fernando; Mesquita, João; Nóbrega, Carmen; Santos, Carla; Monteiro, António; Cruz, Rita; Vala, Helena; Coelho, Ana CláudiaSchmallenberg virus (SBV) is a novel Orthobunyavirus causing mild clinical signs in cows and malformations in aborted and neonatal ruminants in Europe. SBV belongs to the family Bunyaviridae and is transmitted by biting midges. This new virus was identified for the first time in the blood samples of cows in the city of Schmallenberg in NorthRhine-Westphalia in November 2011. Since then the virus spread to several European countries. Here we describe the origin and emergence, as well as the transmission and the differential diagnosis of this virus, now known to be a serious threat to Veterinary Public Health.
- Epidemiology and Emergence of Schmallenberg Virus Part 2: Pathogenesis and Risk of Viral SpreadPublication . Esteves, Fernando; Mesquita, João Rodrigo; Nóbrega, Cármen; Santos, Carla; Monteiro, António; Cruz, Rita; Vala, Helena; Coelho, Ana CláudiaSchmallenberg virus (SBV) is a novel Orthobunyavirus causing mild clinical signs in cows and malformations in aborted and neonatal ruminants in Europe. SBV belongs to the family Bunyaviridae and is transmitted by biting midges. This new virus was identified for the first time in blood samples of cows in the city of Schmallenberg in North-Rhine Westphalia in November 2011. Since then, the virus spread to several European countries. Here, we describe the pathogenesis and the risk of viral spread in the Portuguese territory.
- Epidemiology and Emergence of Schmallenberg Virus Part 2: Pathogenesis and Risk of Viral SpreadPublication . Esteves, Fernando; Mesquita, João; Nóbrega, Carmen; Santos, Carla; Monteiro, António; Cruz, Rita; Helena, Vala; Coelho, Ana CláudiaSchmallenberg virus (SBV) is a novel Orthobunyavirus causing mild clinical signs in cows and malformations in aborted and neonatal ruminants in Europe. SBV belongs to the family Bunyaviridae and is transmiĴed by biting midges. This new virus was identified for the first time in blood samples of cows in the city of Schmallenberg in North-Rhine Westphalia in November 2011. Since then, the virus spread to several European countries. Here, we describe the pathogenesis and the risk of viral spread in the Portuguese territory.
- A falha na transferência da imunidade passiva em vitelos de carnePublication . Carvalho, Graça Pacheco de; Vala, HelenaPara uma caracterização sumária das explorações existentes na região Alentejo foram realizados inquéritos aos produtores de bovinos de carne na região, tendo-se obtido 33 respostas. Seguidamente apresentam-se os principais dados recolhidos, pretendendo contribuir para o conhecimento da realidade dos efetivos bovinos de carne nesta região.
- Goat and sheep milk as raw material for yogurtPublication . Monteiro, António; Loureiro, Soraia; Matos, Susana; Correia, PaulaYogurts are prepared by bacterial fermentation of milk using bacterial cultures composed of a mixture of Streptococcus ssp. thermophilus and Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus. In the regions where small ruminants are important to the economy, the development of new products may and the diversification of the offer might represent good strategies to attract new consumers since it allows producers to go beyond the usual cheesemaking. Those were the reasons that led to the production of a yogurt that would include different proportions of sheep and goats milk, a final product with the right physicochemical quality properties and sensory attributes. The addition of sheep milk is meant to attract more and more potential consumers and to additionally improve the nutritional value of the product, mainly with respect to the amount of fatty acid and mineral contents. Consumers tend to prefer yogurts made of cow milk, but this work shows that people enjoy and accept yogurts produced with goat and sheep milk as well. Therefore, it seems evident that the milk produced by these small ruminants can be an alternative and has the potential to become a good food product.
- Goat System Productions: Advantages and Disadvantages to the Animal, Environment and FarmerPublication . Monteiro, António; Costa, José; Lima, M. J. ReisGoats have always been considered very useful animals. Goats success is related to its excellent adaptability to the difficult mountain conditions, extreme weather and low value feed acceptance, versatile habits and high production considering their size. These are some reasons because goats are among the first animals to be domesticated. In terms of evolution, goats could be separated by their dispersion area in three large groups: the European, the Asian, and the African. Global goat populations, mainly in Africa and in Asia, have increased for centuries but very strongly in the past decades, well above the world population growth. They are also used for forest grazing, an integrated and alternative production system, very useful to control weed growth reducing fire risk. Despite some exceptions, no large‐scale effort to professionalize this industry has been made so far. There are consumers for goat dairy products and there is enough global production, but misses a professional network between both. Regarding goat meat, the world leadership also stays in Africa and Asia, namely in China, and there is a new phenomenon, the spreading of goat meat tradition through Europe due to migrants from Africa and other places with strong goat meat consumption
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