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The impact of food choices on human and animal rights protection and environmental sustainability

dc.contributor.authorGuiné, Raquel
dc.contributor.authorCorreia, Paula
dc.contributor.authorFerreira, Manuela
dc.contributor.authorTarcea, Monica
dc.contributor.authorBartkiene, Elena
dc.contributor.authorVittadini, Elena
dc.date.accessioned2020-06-30T13:31:31Z
dc.date.available2020-06-30T13:31:31Z
dc.date.issued2020
dc.description.abstractIntroduction: People’s food choices are of the utmost importance to regulate markets and the food chain towards the global goal of sustainability. Objectives: The objective of this work was to evaluate to what extent some aspects linked to sustainability in the food chain influence people’s food choices, specifically in the domains of packaging, food surplus, transportation and human or animal welfare. Methods: This is a cross-sectional study involving 3183 people from Portugal, Italy, Lithuania and Romania, who participated in this questionnaire survey between January and June 2018. Results: People tend to condition their food choices in view of contributing for a more sustainable food chain with respect for environment, humans and animals. The areas in which this behaviour is stronger include avoiding food waste at home (80% of participants), preference for local foods (60%), sustainable food growing, preparation or packaging (66%). The respect for animal rights is very important for 62% of the participants, but the respect for Human rights is a concern for just 32%. The results of statistical tests indicated that age, education, country, professional area and type of diet all significantly influenced people’s choices regarding the sustainability of the food chain. Conclusions: Although the results are indicative that people start to condition their eating behaviours also according to sustainability issues, it is a fact that there is still work to be done, since the adoption of these sustainable choices is still in a limited extent.pt_PT
dc.description.abstractRESUMO Introdução: As escolhas alimentares das pessoas são da maior importância para regulamentar os mercados e a cadeia alimentar com vista à meta global de sustentabilidade. Objetivos: O objetivo deste trabalho foi avaliar em que medida alguns aspetos ligados à sustentabilidade na cadeia alimentar influenciam as escolhas alimentares das pessoas, especificamente nos domínios de embalagem, excedentes, transporte e bemestar humano ou animal. Métodos: Trata-se de um estudo transversal envolvendo 3183 pessoas de Portugal, Itália, Lituânia e Roménia, que participaram neste estudo por questionário entre janeiro e junho de 2018. Resultados: As pessoas tendem a condicionar as suas escolhas alimentares com vista a contribuir para uma cadeia alimentar mais sustentável, com respeito pelo meio ambiente, pelos seres humanos e pelos animais. As áreas em que esse comportamento é mais forte incluem evitar o desperdício de alimentos em casa (80% dos participantes), preferência por alimentos locais (60%), cultivo sustentável, preparação ou embalagem de alimentos (66%). O respeito pelos direitos dos animais é muito importante para 62% dos participantes, mas o respeito pelos direitos humanos é uma preocupação de apenas 32%. Os resultados dos testes estatísticos indicaram que a idade, a educação, o país, a área profissional e o tipo de dieta influenciaram significativamente as escolhas das pessoas em relação à sustentabilidade da cadeia alimentar. Conclusões: Embora os resultados sejam indicativos de que as pessoas começam a condicionar os seus comportamentos alimentares também de acordo com questões de sustentabilidade, também é verdade que ainda há trabalho a ser feito, uma vez que a adoção dessas escolhas sustentáveis ainda é limitada.pt_PT
dc.description.versioninfo:eu-repo/semantics/publishedVersionpt_PT
dc.identifier.citationGuiné R, Correia P, Ferreira M, Tarcea M, Bartkiene E, Vittadini E. (2020) The impact of food choices on human and animal rights protection and environmental sustainability. Millenium, 2ª série, Ed.Esp.(5e), 35-43.pt_PT
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10400.19/6308
dc.language.isoengpt_PT
dc.peerreviewedyespt_PT
dc.subjectfood-chainpt_PT
dc.subjectfood packagept_PT
dc.subjectsustainable foodpt_PT
dc.subjectwastept_PT
dc.subjectwelfarept_PT
dc.subjectcadeia alimentarpt_PT
dc.subjectbem-estarpt_PT
dc.subjectembalagem de alimentospt_PT
dc.subjectalimentos sustentáveispt_PT
dc.subjectresíduospt_PT
dc.titleThe impact of food choices on human and animal rights protection and environmental sustainabilitypt_PT
dc.typejournal article
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oaire.citation.issue5ept_PT
oaire.citation.startPage35pt_PT
oaire.citation.titleMilleniumpt_PT
person.familyNamede Pinho Ferreira Guiné
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person.givenNameElena
person.identifierhttps://scholar.google.pt/citations?user=abFDovIAAAAJ&hl=pt-PT
person.identifier.ciencia-id8B13-5492-0F23
person.identifier.ciencia-id7915-FB81-4520
person.identifier.orcid0000-0003-0595-6805
person.identifier.orcid0000-0002-2023-4475
person.identifier.orcid0000-0002-8452-2222
person.identifier.orcid0000-0001-7299-118X
person.identifier.orcid0000-0003-3706-1280
person.identifier.orcid0000-0001-9181-0815
person.identifier.ridN-1236-2013
person.identifier.ridC-5843-2018
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