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CERNAS - Artigo em revista científica, não indexada ao WoS/Scopus

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  • Sustainable alternative of palm wine analogue from different tiger nut milk-sugar syrup blends for local production
    Publication . Onyeodili, Adindu O.; Okafor, Gabriel I.; Okoyeuzu, Chigozie F.; Nduka, Onyekachukwu Chukwuebuka; Okechukwu, Queency N.; Hassani, Mouandhe Imamou; Juchniewicz, Szymon; Leicht, Katarzyna; Okpala, Charles Odilichukwu R.; Korzeniowska, Małgorzata; Guiné, Raquel
    Aim: The unfermented pale-yellow exudates (“palm sap”) emerge from tapped unopened spathe of mostly oil palm (Elaeis guineensis) and raphia palm (Raphia hookeri). Besides, tiger nut milk (Kunuaya) is among the non-alcoholic refreshing drinks with dairy appearance. A sustainable alternative could therefore emerge from blends of tiger nut milk and sugar syrup to serve a resembling role as palm wine. In this context, therefore, palm wine analogue from different tiger nut milk and sugar syrup blends using palm wine dreg as inoculum was evaluated by proximate, physicochemical, microbial, and sensorial analyses at different time intervals. Methods: The materials were processed, analyzed, and packed using standard referenced procedures. This required freshly tapped palm sap juxtaposed with blends of tiger nut milk-sugar syrup beverage, and thereafter subjected to aerobic fermentation. Importantly, the tiger nut milk-sugar syrup medium has been pitched with palm wine dreg (inoculum source) between fermentation time 26–30 h, and temperature 29.8°–32°C. Results: Considering all the analytical outcomes, from proximate, microbiological, physicochemical, to sensory data, the control appeared to somewhat resemble those of the experimental samples of this study. Conclusions: Potentially, the (palm wine) analogue produced from tiger nut milk and sugar syrup blends using (palm wine) dreg as inoculum could be embraced by the market as natural palm wine. Indeed, the emergent product should serve as an alternative sustainable promise for palm wine, which could help fill the market supply gap, especially in the seasons of reduced supply/yield.
  • Práticas de Avaliação de Desempenho: O caso das Organizações Sociais em Viseu
    Publication . Fonseca, SMSR; Branca Carvalho, Ana; Guia, Ana; Menezes, Nídia; Silva, Tatiana
    Os recursos humanos têm um papel relevante e valorizado nas organizações, atualmente é aceite que estes são o elemento-chave para o sucesso organizacional bem como os alicerces da sustentabilidade. A gestão do desempenho é necessária para um Sistema de Avaliação de Desempenho (SAD) e permite-nos entender se as metas e objetivos definidos estão a ser alcançados, podendo desta forma, existir uma readaptação de finalidades que permite manter os colaboradores empenhados e torná-los em bons profissionais, bem como o incentivo ao desenvolvimento da sua carreira. Assim, o objetivo deste artigo é abordar a temática dos SAD nas organizações sociais (OS) em Viseu. Estruturamos o artigo de forma a aferir do impacto sentido pelas organizações na existência ou inexistência do SAD. A recolha dos dados foi realizada através do envio pelo Google Forms do questionário e permitiu-nos comprovar que o SAD tem influência no desempenho e motivação dos colaboradores, bem como na sustentabilidade das OS. Concluímos que colaboradores motivados apresentam um melhor desempenho e a organização por sua vez usufrui desse empenho, o qual, contribui para o seu bom funcionamento e sustentabilidade.
  • Seasonality mitigation strategies - The case of the Douro Museum
    Publication . Fernandes, Didiana; Vieira, Isabel; Cardoso, Fernando; Guia, Ana; Rodrigues, Ana Paula
    Seasonality covers various sectors of economic activity, from primary to tertiary, being tourism, specifically in this study, culture and museums, very affected by this phenomenon. In a way, this constraint is predictable in this sector, and this predictability may allow the anticipation of supply strategies that can counteract this manifestation and stimulate the stability of demand throughout the year. Examples include market variation, pricing policy and the experience provided, whereby promotion should reflect distinct activity and event packages. This research was conducted as a starting point to help combat the seasonality evident in the Douro Museum located in the Alto Douro Region. An exploratory case study combining qualitative research methods was conducted to deepen the understanding of this complex phenomenon. We hope that this research reveals the importance of the enlargement of innovative and transversal cultural tourism products, in the planning and development of tourism in Alto Douro and, in particular, in the Douro Museum, facing the so called low season in tourism.
  • The contribution of a portion of meat, fish and eggs for climate change
    Publication . Ferreira, Vicente; Domingos, Idalina; Esteves, Bruno; Cruz-Lopes, Luísa
    Introdução: A mudança nos padrões alimentares dos cidadãos implicará uma pegada ambiental maior em termos de emissões de gases de efeito estufa e uso de recursos naturais. Por exemplo, dietas ricas em leite e carne, especialmente de ruminantes, estão associadas ao aumento das emissões de metano da fermentação entérica, do dióxido de carbono da deflorestação para dar origem ao pasto e do óxido nitroso da produção de ração. Objetivos: Para um consumo mais sustentável, o objetivo deste estudo foi quantificar e comparar a contribuição para as alterações climáticas de uma porção do que se come em geral, proveniente da Roda dos Alimentos, relacionados com carnes, aves, peixes e ovos, para alcançar uma dieta equilibrada e saudável. Métodos: A Avaliação do Ciclo de Vida, baseada nas normas ISO 14040/44 (2006), foi a metodologia utilizada. A análise de inventário e, posteriormente a análise de impacte foram realizadas utilizando o software SimaPro 8.5. O método escolhido para a avaliação de impacte ambiental foi o IPCC 2013 GWP 100a. Resultados: Os resultados mostram que uma porção de cavala (peixe) apresenta a pegada ecológica inferior seguida da porção de bacalhau, frango, lombo de porco, ovos, lagosta e bife de vaca, respetivamente. Conclusões: A principal conclusão deste estudo é que a avaliação do impacte de ciclo de vida usando o método IPCC 2013 GWP 100a, pode ajudar as pessoas a escolherem os melhores alimentos para uma refeição mais amiga do ambiente, ajudando a mitigar as alterações climáticas.
  • Nanopartículas no tratamento da doença de alzheimer
    Publication . Cruz-Lopes, Luísa; Lopes, Ana; Escudeiro, Maria; Duarte, Cláudia; Ferreira, Rafaela; Graça, Francisco; Silva, Isaura; Esteves, Bruno
    Introdução: A Doença de Alzheimer é uma patologia neurodegenerativa primária, de etiologia desconhecida e influenciada por vários fatores com aspetos neuropatológicos e neuroquímicos característicos. Atualmente, os fármacos aprovados para o tratamento desta doença apenas permitem aliviar os sintomas sendo acompanhados por diversos efeitos secundários. A nanotecnologia aparece como alternativa para o tratamento do Alzheimer, por oferecer muitas vantagens para a medicina contemporânea permitindo um diagnóstico e tratamento não invasivos e direcionados, reduzindo as reações adversas e os efeitos sistémicos. Objetivo: Reconhecer as potencialidades do uso de nanopartículas no tratamento da Doença de Alzheimer, identificando os tratamentos mais promissores e quais os seus possíveis efeitos secundários. Métodos: Revisão bibliográfica narrativa a partir de consulta a bases de dados como Science Direct, Web of Science, PubMed e Scielo. Resultados: As nanopartículas de ouro mostram-se capazes de atravessar a barreira hematoencefálica (BHE), carregando fármacos essenciais para a inibição da agregação dos péptidos Aβ, bem como dissolver fibrilhas pré-existentes. Polímeros biodegradáveis e biocompatíveis, como o polilactídeo poliglicólico (PLGA), constituem uma abordagem promissora e segura, tendo sido muito utilizados. As melhores técnicas são aquelas que garantem que as nanopartículas são capazes de atravessar a barreira hematoencefálica (BHE), atingir o seu alvo terapêutico, bem como garantir que estas partículas não induzem efeitos tóxicos no organismo. Apesar das nanopartículas serem capazes de tratar algumas doenças de forma eficiente, pouco se conhece sobre os seus efeitos secundários, estes poderão ou não ser mais danosos para o organismo do que a doença que pretenderam tratar. Conclusão: Existem várias abordagens terapêuticas promissoras, porém nenhuma ainda aprovada, uma vez que é difícil manter concentrações adequadas de fármaco no espaço intraneuronal. Estabelecer a dose tóxica é necessário para o uso aprovado de uma nanopartícula num tratamento, porém é quase impossível prever os seus efeitos citotóxicos em regiões extra-neuronais.
  • Evolution of land use environmental impact of eucalyptus globulus in the context of life cycle assessment
    Publication . Ferreira, José; Esteves, Bruno; Domingos, Idalina
    Introduction: The eucalyptus globulus forest area in Continental Portugal has shown a systematic increase over the last 50 years. In 20015 it was the species with the highest forest land occupation representing 26.2% of the total Portuguese forest area. Although between 2005 and 2015 the occupation of the soil by eucalyptus globulus had grown about 7.5%, the existing volume increased slightly 0.2%. The wildfires had a strong impact on this with a total burnt area of 1.1 million hectares during this period. Objective: Due to its economic value (national leader in exports of high added value) and social (contributes to the generation of thousands of jobs) this study aims to assess the evolution of the environmental impact of eucalyptus globulus on the land use between 2005 and 2015. Methods: The life cycle assessment methodology is followed and the ILCD 2011 Midpoint+ method available in the SimaPro software was chosen to assess the land use environmental impact. Results: Land use impact category of 1 m3 of eucalyptus globulus trees, standing, in forest, was 21832 Kg C deficit in 2005 and 23430 Kg c deficit in 2015 that means an increased about 7.3% during this period. Conclusion: Transformation to forest road (from natural forest) is the process that most contributes for the land use impact with approximately 78%. Forest occupation is the second most important process representing about 19.5% of the total impact category and forest road occupation represents only 3%.
  • Proteção biológica de pragas e doenças
    Publication . Figueiredo, Elisabete; Godinho, Maria do Céu; Costa, Daniela; Costa, Cristina Amaro
  • Vine Protection on Family Farms: Decision Making and Pesticide Use.
    Publication . Neto, Joana; Aguiar, Ana; Parente, Cristina; Costa, Cristina Amaro; Fonseca, Susana
    Family farming is defined as the one which is managed by the family and uses mostly family labor. In the north of Portugal, family farm products are primarily intended for consumption by the household, and secondarily for local sale. Grape production is in many farms the main source of income, and is the one in which the farmer is willing to apply more pesticides to guarantee the quantity and quality required for processing. However, vineyard family farmers do not always register their practices and are rarely subject to any controls. Therefore, the way in which decision-making and compliance with the rules are carried out in these farms are not known. To understand the decision-making processes regarding phytosanitary treatments of these farmers, as well as their perception and caution with the use of pesticides, a checklist-type questionnaire was applied to a sample of 109 family farmers in the NUTIII region in Portugal. Issues related to: i) sociodemographic characteristics, and ii) agricultural practices related to the vineyard protection, were analyzed. The univariate data analysis was associated with the application of a principal component analysis (PCA). The obtained results reveal that the use of pesticides in family farm vineyards is a widespread practice and that the decision making and choice of the pesticide is, in most situations, carried out without the necessary caution, technical monitoring or registration. Respondents with a higher level of education say that they are more careful about the use of pesticides and individual protection. The younger and more educated age groups are more compliant when it comes to regulatory obligations such as the registrations.
  • Avaliação de impacte ambiental da gestão de resíduos da produção de uma bancada com base na abordagem de ACV
    Publication . Silva, Luiza; Ferreira Silva, Maria Elisabete; Brás, Isabel; Domingos, Idalina; Ferreira Wessel, Dulcineia; Ferreira, José
    Introduction: Consumerism has led to an increase in environmental problems, and for this reason, sustainable solutions must be the priority when designing new products or services. Life Cycle Assessment (LCA) is one of the most important analytical tools available for choosing the best decision when it comes to sustainability. Objective: The focus of this study was to apply an LCA to the management of wastes from a kitchen/bathroom countertop production. The waste management scenarios studied were landfill (current practice) and waste recycling. The panel consists of a ceramic layer on a lamellar panel substrate, formed by glassliner and PVC, which is intended to be resistant to water, scratches and impacts. The residues generated from the panel production are glassliner and PVC plastics and ceramics. Methods: The LCA methodology was followed and the EPD 2018 method available in the SimaPro software was chosen to quantify the environmental impacts of waste management. The environmental impact categories studied were eutrophication, global warming, photochemical oxidation, ozone layer depletion, abiotic depletion and acidification. Results: The results showed that the two plastic wastes are the main contributors to acidification, eutrophication and global warming. However, for photochemical oxidation and water scarcity, the ceramic component residue is the main contributor. Comparing the two scenarios, waste recycling reduces the impacts in all environmental impact categories, in comparison with landfill. Conclusion: Recycling the residues from the production of panels brings improvements in environmental impacts in all categories analyzed.
  • Literacia em comportamentos aditivos nos estudantes do ensino superior
    Publication . Ferreira, Manuela; Campos, Sofia; Magalhães, Cátia; Gonçalves, Amadeu; Nelas, Paula; Cardoso, Ana Paula; Guiné, Raquel P. F.
    Introdução: O consumo de substâncias nos estudantes está associado ao fato de pretenderem ter mais rendimento escolar, resistir ao cansaço, diminuir o impacto do stresse e do insucesso estando implícitas novas experiências pessoais e sociais, assumindo um papel central em rituais de integração. Objetivos: Determinar se as variáveis sociodemográficas, académicas e contextuais interferem na literacia em Comportamentos Aditivos. Métodos: Estudo descritivo e correlacional, amostra de 924 estudantes, idade média de 22,35 anos, maioritariamente feminina. Dados obtidos por um protocolo constituído por um questionário de dados sociodemográficos, e uma Escala de Literacia em Comportamentos Aditivos. Resultados: Estudantes com moderada literacia em comportamentos aditivos (42,2%), baixa literacia (29,8%), e 28,0% a manifestarem elevada literacia. É o sexo masculino que manifesta níveis de literacia ligeiramente superiores (M=75,50±19,24), comparativamente ao feminino (M=75,49±19,36). As variáveis sociodemográficas e académicas que interferem na literacia em comportamentos aditivos, são o desempenho académico (p=0,028)e o ano curricular (p=0,000). Conclusão: Aponta-se para a necessidade de programas de intervenção formativa e metodologias ativas, capazes de empoderar os estudantes neste âmbito. O recurso a tecnologias, ambientes de aprendizagem virtuais fazem com que o envolvimento dos estudantes no processo formativo seja maior e a aprendizagem facilitada.