Browsing by Author "Lemos, Edite Teixeira de"
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- Assessing Serra da Estrela PDO cheeses’ origin-production date using fatty acids profilesPublication . Lima, M. J. Reis; Bahri, Hamdi; Morais, Jorge Sá; Veloso, Ana CA; Fontes, Luísa; Lemos, Edite Teixeira de; Peres, AntónioSerra da Estrela is a Portuguese traditional cheese produced with raw ewe’s milk from “Churra Mondegueira” and “Bordaleira” autochthonous breeds and the wild thistle flower (Cynara cardunculus L.), which benefits from the status of Protected Designation of Origin. Cheese chemical composition, namely the fatty acids profile, depends on milk composition and on manufacturing practices. Thus, the identification of possible chemical biomarkers capable of classifying Serra da Estrela cheeses according to the dairy manufacturing plant, geographical origin or production date would be of utmost relevance for producers and consumers. A typical fatty acids profile, including 23 saturated and unsaturated fatty acids, was identified for the studied cheeses, being butyric, caproic, caprilic, capric, lauric, miristic, palmitic, stearic, oleic, linoleic and its trans-isomer and α-linolenic acids the most abundant ones (relative mean abundances ranging from 1.4% ± 0.5% to 23.9% ± 1.9%). Linear discriminant models were established based on the most discriminative fatty acids (namely, caproic, caprilic, undecanoic, lauric, pentadecanoic, palmitic, palmitoleic, heptadecanoic, oleic, linoleic trans-isomer, heneicosanoic and arachidonic acids) that included less abundant fatty acids, which were selected using the simulated annealing algorithm. The established models enabled assessing cheeses’ origin (models based on 10–12 fatty acids) and/or production date (model based on 20 fatty acids) with predictive sensitivities of 71–88%. Therefore, fatty acids profiles coupled with chemometric techniques, could be foreseen as a fingerprint of cheese’s genuineness, enhancing the consumers’ confidence when purchasing this high-value cheese.
- Avaliação Nutricional de um Suplemento AlimentarPublication . Pereira, R. S.; Gonçalves, Fernando Jorge; Lima, Maria João Reis; Castilho, M. C.; Lemos, Edite Teixeira deA escolha da nutrição mais adequada tem sido um tema estudado com grande interesse ao longo da história da humanidade tendo em conta a manutenção da Saúde, mas igualmente com outras finalidades como o atraso do envelhecimento ou outros benefícios. O desafio colocado pela ingestão de frutos, vegetais, cereais, azeite e vinho aplicado pela intitulada Dieta Mediterrânica torna possível o entendimento de países com diversas etnias, culturas, economia e religiões, todos eles à volta do mar Mediterrâneo. Por outro lado, o contínuo aparecimento de patologias como os acidentes vasculares cerebrais, o cancro e a aterosclerose podem ser de algum modo minimizadas pela ingestão de alguns compostos bioativos presentes nos alimentos, os chamados nutracêuticos e alimentos funcionais. O objetivo deste trabalho foi fazer uma revisão dos estudos publicados sobre os efeitos do licopeno na saúde humana, uma abordagem da respetiva química, fontes, biodisponibilidade e do potencial possível papel e mecanismos desempenhado na prevenção de determinadas doenças crónicas e no cancro. O licopeno é um dos antioxidantes mais potentes conhecidos, constituindo porventura o carotenóide mais importante presente na dieta, maioritariamente fornecido através do tomate e derivados. Atendendo a que o organismo humano não consegue sintetizar este composto de novo, este tem obrigatoriamente que ser fornecido pela dieta. No entanto, a sua biodisponibilidade pode ser afetada por inúmeros fatores tais como a forma de digestão da matriz alimentar, a temperatura de confecção, pela presença de outras gorduras no alimento, dosagem e outros compostos solúveis, incluindo os outros carotenóides. Esses fatores causam a libertação de licopeno a partir da matriz de alimentos e alteram assim a sua biodisponibilidade.
- Biscuits healthy: avaliação sensorial e nutricional da incorporação do sorelhoPublication . Correia, Ana Cristina; Lourenço, J.; Souta, A.; Gürbüz, B.N.; Almeida, E.; Lourenço, J.; Pereira, P.; Gomes, R.; Marques, L.; Guiné, Raquel; Lemos, Edite Teixeira de
- Como prevenir a queda? Contribuição para a compreensão dos fatores de risco em adultos mais velhos a residir na comunidadePublication . Lemos, Edite Teixeira de; Lemos, Luís Pedro; Pinheiro, João; Oliveira, Jorge; Caçador, Catarina; Melo, Ana Paula; Martins, Anabela CorreiaUm terço dos adultos que vivem na comunidade com 65 anos ou mais caem a cada ano. As quedas acidentais são responsáveis por fraturas, lesões cerebrais e podem levar à morte. São também causa de restrições na participação, o que significa perda de autonomia nas atividades de vida diária e necessidade de institucionalização precoce das pessoas mais velhas. A identificação de factores de risco para queda é fundamental para planear estratégias preventivas apropriadas. Estes podem ser divididos entre fatores intrínsecos/individuais e extrínsecos/ambientais. Condições médicas comuns, deficiências físicas e cognitivas, polimedicações e perigos domésticos estão entre os mais frequentemente identificados. Os objetivos deste estudo, realizado numa amostra de adultos mais velhos residentes na comunidade, foram i) compreender de que modo alguns fatores individuais (idade, confiança no equilíbrio, força de preensão) influenciam o desempenho de atividades de participação relacionada com a mobilidade e contribuem para o risco de queda e ii) avaliar a influência da polimedicação e das várias classes farmacológicas no risco de queda e nos fatores de risco individuais avaliados. Metodologia: A amostra foi composta por 108 indivíduos que compareceram num serviço de saúde no período de outubro de 2016 a janeiro de 2017. Critérios de inclusão: idade 65-85, MIF ≥120 e TUG≤12s. Excluíram-se do estudo indivíduos com deterioração cognitiva-comportamental moderada ou grave. Foi preenchido um questionário com dados sociodemográficos, medicação diária e história de quedas. A força de preensão manual foi medida com um dinamómetro manual hidráulico. O medo de cair foi estimado recorrendo à versão portuguesa da escala de Activities-specific Balance Confidence (ABC). Para avaliação da participação e atividades relacionadas com a mobilidades recorreu-se ao Perfil de Participação e Atividades relacionadas à Mobilidade (PAPM). Resultados: A amostra estudada apresentou uma média de idades de 72,28 ± 6,02 anos e era constituida maioritariamente por elementos do sexo feminino (54,6%). Relativamente aos indivíduos que caíram verificou-se que estes eram mais velhos, tinham menor pontuação ABC e menor força de preensão manual. O ABC apresentou uma correlação negativa forte com o PAPM. Todos os parâmetros funcionais avaliados foram afetados pela idade, apresentando os indivíduos mais velhos, pior desempenho do que os mais jovens. A polimedicação foi identificada em 41,7% dos participantes e aumentou o risco de quedas (OR = 3.597; IC 95% 1.174-11.024; p = 0,025). Verificou-se que a toma de antidepressivos aumentou o risco de queda (OR = 9.467; IC 95% 2.337-38.495; p = 0,002). Constatou-se ainda que fármacos do grupo dos antiarrítmicos (p = 0,002), benzodiazepínicos (p = 0,015) e outros medicamentos que atuam no SNC (p = 0,039) influenciaram negativamente o ABC. Também a força de preensão manual mostrou ser menor nos indivíduos que tomavam beta-bloqueantes (p=0,022) e anti-arrítmicos (p=0,002). Já os scores de PAPM foram maiores quando se verificava a toma de medicamentos que atuam no SNC (p = 0,012) e de antiarrítmicos (p = 0,035). Conclusão: Este estudo visa contribuir para a compreensão dos fatores de risco numa amostra de adultos mais velhos independentes e funcionais que vivem numa comunidade urbana e mostrou que a idade, o medo de cair e a força de preensão estão relacionados com o risco de queda. Para além disso verifica-se que o medo de cair pode aumentar as restrições à participação relacionadas com a mobilidade. Também constatámos que a polimedicação e a toma de antidepressivos aumentaram o risco de queda. No entanto, outras classes farmacológicas associaram-se a uma deterioração do equilíbrio, um maior enfraquecimento e maiores restrições à participação relacionadas com a mobilidade, aumentando igualmente, de forma indirecta, o risco de queda.
- Development and Rapid Sensory Descriptive Characterization of Cereal Bars Made with Brazilian Licuri Nut (Syagrus coronata)Publication . Sommo, Maximiliano; de Aguiar, Lorena Andrade; Raposo, António; Saraiva, Ariana; Lemos, Edite Teixeira de; Margarida Correia Balula Chaves, Cláudia; Romão, BernardoLicuri (Syagrus coronata) is an oilseed fruit common in the Brazilian caatinga and cerrado biomes. This fruit has high socioeconomic importance in the regions where it grows, being incorporated into exported animal feed and also into gastronomic preparations. Cereal bars are ready-to-eat highly consumed products with increased demand, commonly made with cereals and oilseeds such as licuri. In this sense, the incorporation of licuri in cereal bars may increase its socioeconomic value and expand its potential use. Thus, the objective of the study was to analyze acceptance and describe the sensory characteristics of cereal bars incorporated with licuri nuts. This study was conducted in four stages: (1) development of samples; (2) chemical composition analysis; (3) sensory analysis; and (4) statistical analysis. Cereal bars with licuri presented proportionally lower carbohydrate and protein content as the incorporation of licuri nut increased. However, the dietary fiber content increased. Further, 122 untrained panelists participated in the analysis. The results showed that samples with all proportions of incorporation of licuri nuts were acceptable. Furthermore, the sensory descriptors related to the presence of licuri were positively associated with product acceptance. In this way, this study demonstrates yet another possibility for use of the fruit, increasing its socioeconomic potential.
- Fatty acid profile in Serra da Estrela cheese: An overviewPublication . Lima, Maria João; Fontes, Luísa; Peres, António; Guiné, Raquel; Lemos, Edite Teixeira deMilk and dairy products are of major importance in the human diet, since they are an excellent source of well-balanced nutrients which are consumed in large amounts and are easy to manufacture. Most cheeses present in the market are made from cow's milk, with ewe’s and goat’s cheeses being considered delicacies derived from the unavailability of goat's and ewe’s milk in certain periods of the year, proleading to a final product with high prices that consumers tend to value given the quality of the final products. Serra Estrela (SE) cheese, a traditional variety manufactured in the center region of Portugal, is part of the national ancient cultural heritage. Made from raw sheep milk it is assumed as an iconic gourmet cheese, when compared with other Portuguese cheeses. In the present work, the evolution of the lipid fraction, namely unsaturated fatty acids such as monounsaturated and polyunsaturated (omega 3 fatty acids and omega 6 fatty acids), was evaluated for a period of 9 months. Chemically it was possible to verify differences in terms of the fatty acid profile between the analysed cheese samples. SE cheese was characterized by a relatively high content of monounsaturated fatty acids (MUFA) and the evaluation of the lipid profile of SE cheese allowed possible future work in determining bioactive lipid compounds with possible health promoting functions.
- Fatty acids profile of Serra da Estrela PDO cheeses and respective atherogenic and thrombogenic indicesPublication . Lima, M. J. Reis; Fontes, Luisa; Bahri, Hamdi; Veloso, Ana C.A.; Peres, António; Lemos, Edite Teixeira dePurpose – This study aims to determine the physicochemical and fatty acids composition of Serra da Estrela cheese (SEC), as well as health-related lipid indices, like the atherogenic and thrombogenic indices, and to evaluate the influence of producer, geographical origin and production date. Design/methodology/approach – All 24 SEC produced between November 2017 and March 2018 were collected at selected certified producers and analyzed by NIR spectrophotometer and by GC. Data were statistically evaluated by chemometric tools. Findings – In all evaluated SEC, 23 fatty acids were quantified. Cheese origin influenced nutritional and health-related lipid indices). The cheeses were characterized by a relative high abundance of saturated fatty acids (67-76%), followed by a medium content of monounsaturated fatty acids (17-25%) and by low level of polyunsaturated fatty acids (5-7%). A putative positive association between cheese consumption and healthy lipid indices could be reached. Practical implications – The contents of some medium and long chain fatty acids as well as of nutritional and health indices were influenced by cheese producer, geographical origin and production date pointing out the need for standardizing production procedures. Social implications – The SEC plays a key role in the local economy, being an endogenous product with unique sensory characteristics and nutritional potential, for which the knowledge of the lipids profile and health indices is of utmost relevance. Originality/value – SEC is an iconic Portuguese cheese with Protected Designation of Origin. Based on the results, like health-related lipid indices, evaluated for the first time, a positive association between cheese consumption and healthy lipid indices could be envisaged.
- Fruit and vegetable consumption: Study involving Portuguese and French consumersPublication . LE TURC, Nolwenn; Silva, Ana Isabel; Florença, Sofia De Guiné E; C. Goncalves, J.; Lemos, Edite Teixeira de; Lima, M. J. Reis; Guiné, RaquelThe regular consumption of vegetables and fruits has been indicated as part of a healthy diet. They are considered healthy foods because they are sources of vitamins, minerals, and fibre. Adequate intake of these foods can reduce the risk of certain chronic diseases, like cardiovascular disease, diabetes, obesity, and various types of cancer. The objective of the present study was to determine the consumption habits of vegetables and fruits in two different countries, Portugal and France. For this descriptive study, it was used a questionnaire survey, applied to individuals over 18 years old and carried out through the internet, being disseminated on social networks and by email. The sample was constituted by 640 participants (257 from Portugal and 383 from France). Statistical tools were used for the treatment of data, like the T-Test and chi-square test utilised to compare the results between Portuguese and French consumers. The results showed that the Portuguese eat out more often than the French. Portuguese and French like vegetables equally but the French eat more vegetables and fruit per week on average than the Portuguese. The French like soup as much as the Portuguese but the Portuguese eat soup more regularly than the French and prefer soup with cut pieces, unlike the French which prefer soup with grounded vegetables. The global consumption of vegetables and fruits is low in both countries and should be increased, most especially in Portugal, where the consumption is lower. In conclusion, despite some differences found across consumers according to country, the consumption of these foods is still below the recommendations of the World Health Organisation, and therefore, some more actions are necessary to incentivise a higher consumption of fruits and vegetables as part of a healthy lifestyle.
- Health-enhancing? Products: development of yogurts containing ingredients with functional propertiesPublication . Lemos, Edite Teixeira de; Guiné, Raquel; Ferreira, Ana C.; Aparício, Daniela; Marques, Hugo; Fonseca, Mariana; Loureiro, SaraINTRODUCTION The importance of yogurt as part of a balanced and healthy diet is recognized by regulatory authorities and scientific institutions in most countries. According to the Portuguese National Statistics Institute, there was an increase of 38% in the value of dairy sales in only four years. In addition, a study carried out by the Portuguese Society of Nutrition and Food Sciences reported that 26.8% of Portuguese adults consumed yogurts daily, ranging from 19% in the elderly to 35% in adults up to 30 years. Hence, this market represents a good opportunity to development new healthy yogurts. OBJECTIVES It was intended to develop yoghurts with improved health functionalities different than those already existing on the market, by adding several combinations of ingredients with established biological activities. METHODS Laboratorial experiments were done testing various combinations and different proportions of ingredients, to establish those that had potential for consumer acceptance. The ingredients tested included unconventional vegetables, fruits, herbs or seeds. After the laboratorial experiments with the formulations, those that resulted better were selected for a sensorial evaluation by an untrained panel simulating the consumers. Four final products were developed, corresponding to different combinations of ingredients, and having been identified with the four seasons of the year (Winter, Spring, Summer, Autumn). The final products were analysed as to their physico-chemical composition by using established methodologies. The nutritional information and energetic value was also evaluated. RESULTS The Winter yogurt possesses thermogenic and satiating properties and the ingredients used were apple, chia, cinnamon and ginger. The Spring yogurt presents properties capable of regulating intestinal transit, loss of appetite and is diuretic. The ingredients selected were pineapple, celery and mint. The Summer yogurt has antioxidant properties, regulates intestinal transit and diuresis. The ingredients included linseed, parsley, carrot, passion fruit and orange. The Autumn yogurt has diuretic and thermogenic properties. The ingredients used in its confection were watercress, pear and ginger. Protein, fibre and lipids varied, respectively, in the ranges 2.2-2.7, 0.4-1.5 and 0.5-0.7 g/100 g. The energetic value varied from 36 to 92 kcal/100 g and the calcium from 64 to 100 mg/100 g. CONCLUSIONS It is important that the food industry seeks to meet the needs of the consumers, which are more and more devoted to healthy eating practices, and who like to find also new and stimulating products to buy. The developed products were formulated to meet these challenges, and are believed to successfully enter the dairy products market because the evaluations of the sensorial panel were very positive. Hence, they have potential to be launched as a potential industrial opportunity in the line of yogurts with improved healthy functionalities. Furthermore, the putative effects of yogurt on the modulation of the gut microbiota and the prevention of obesity and cardiometabolic diseases will make them a successful new product.
- Idosos institucionalizados no concelho de Viseu: Hábitos alimentaresPublication . Caçador, C.; Oliveira, Jorge; Veiga, M.J.; Lima, Maria João Reis; Castilho, M.C.; Lemos, Edite Teixeira deO envelhecimento da população, bem como a alteração da dinâmica da família, têm contribuído diretamente para o aumento do número de idosos institucionalizados. A incidência da desnutrição alcança níveis elevados nestes idosos, sendo essencial o seu diagnóstico precoce para a melhoria da sua qualidade de vida. Constitui objetivo primordial do estudo a avaliação do estado nutricional de idosos institucionalizados no concelho de Viseu, Portugal. A amostra (n=120) é constituída por idosos de ambos os sexos, institucionalizados, com idade igual ou superior a 65 anos, com capacidade para se colocar de pé, sem demência e que não sejam portadores de patologia passível de afetar a digestão, absorção ou utilização dos nutrientes. A avaliação do estado nutricional é determinada tendo em conta parâmetros antropométricos e dietéticos, através da avaliação da ingestão alimentar (registo de 3 dias) e Mini Nutricional Assessment (MNA). Os questionários aplicados estão validados para a população portuguesa idosa e foram aplicados após consentimento informado. Considerou-se um nível de confiança de 95%. A amostra estudada é maioritariamente feminina (70,0%), com uma idade média de 82,4±6,4 anos. A determinação do IMC mostrou que 12,5% dos idosos avaliados têm baixo peso (IMC 17,7±1,3); 46,7% são eutróficos (IMC 19,9±0,5); 11,7% apresentam excesso de peso (IMC 22,1±0,7), sendo 29,1% classificados como obesos (IMC 28,8±4,2). O MNA mostra que 65% dos idosos apresenta estado nutricional normal, estando sob risco de desnutrição 33,3%, verificando-se, este risco de desnutrição ser superior nos idosos ≥ 75 anos e na população feminina (3:1). A ingestão energética média por dia é significativamente inferior à recomendada (p≤0,05), sendo a ingesta de proteína e hidratos de carbono superior aos valores recomendados para a população (p≤0,05). O consumo lipídico é maioritariamente normolipídico (54,1%), devendo-se a um consumo reduzido de ácidos gordos monosaturados vs. polinsaturados.
