Browsing by Author "Rodrigues, Ana"
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- Antioxidant fortification of yogurts using a wine distillation by-productPublication . Gonçalves, Fernando; Rodrigues, Ana; Ferreira, Suzzana; Guiné, RaquelThe wine distillation process is used to produce the spirits required for production of Port Wine. From this process results a by-product rich in phenolic compounds which may be incorporated into novel food products with functional properties. The objective of this work was to develop a new food product, attractive from the organoleptic point of view and with the advantage of being rich in phenolic compounds with antioxidant activity. For that, the red wine was dealcoholized and concentrated allowing to obtain a phenolic-rich solution with antioxidant activity. This solution was added (5 or 10 mL) into yogurts as functional ingredient. The developed yogurts contained different aroma variations (mixed fruit or cinnamon) and different levels of sugar (no sugar or 20 g/L added). The acidity and antioxidant activity of the yogurts were measured, and also a sensorial evaluation was performed. The addition of the phenolic-rich solution caused an increase in the content of antioxidants, which was proportional to the amount of added by-product solution. Furthermore, the yogurts with cinnamon presented higher antioxidant activity than the corresponding versions with fruits. Also, the adition of the by-product solution did not cause and observable effect on acidity, an important organoleptic factor for consumer acceptance. The results of sensory evaluation revealed that the fortified yogurts were preferred when compared with the control ones. In addition, it was possible to conclude that the yogurt with mixed fruits, sugar, and phenolic-rich solution was preferred by the panellists, getting the highest score.
- Apoio da comunidade residente ao desenvolvimento turístico sustentável: um modelo de equações estruturais aplicado a uma cidade histórica do Norte de PortugalPublication . Rodrigues, Ana; Vieira, Isabel; Marques, Carlos; Teixeira, MárioEste estudo investiga os inter-relacionamentos entre a ligação à comunidade, o envolvimento na comunidade, a gestão do poder público (GPP), os benefícios e custos percebidos do turismo e o apoio ao desenvolvimento turístico sustentável (DTS). Foi adoptada uma metodologia quantitativa sendo a recolha de dados feita através de um questionário aplicado pessoalmente a uma amostra de 300 residentes da cidade histórica de Lamego, no Norte de Portugal. Para analisar os relacionamentos propostos foi usada a técnica de modelos de equações estruturais. Os resultados mostram que a ligação à comunidade e a GPP na actividade turística exercem uma influência positiva e significativa nos benefícios percebidos do turismo. O efeito do envolvimento da comunidade no apoio (dos residentes) ao DTS foi suportado. No que diz respeito aos impactes do turismo, este estudo sugere, também, uma influência positiva entre os benefícios percebidos e o apoio ao DTS. Os resultados reforçam a importância de analisar a percepção dos residentes no planeamento e tomada de decisão de políticas para o desenvolvimento do turismo.
- Contributos do método Montessori à luz do atual enquadramento legislativo da educação inclusiva em Portugal: A intervenção com crianças com perturbação do espectro de autismoPublication . Gomes, Laura; Rodrigues, Ana; Pereira, Sara; Lima, Pâmela; Ribeiro, Esperança JalesSão analisados os contributos do método Montessori para a educação inclusiva e, neste sentido, é averiguada a existência de linhas convergentes com o quadro conceptual da legislação mais atual neste domínio, o Decreto_Lei n.º 54/2018 de 6 de julho, que procura garantir a igualdade de oportunidades e o pleno desenvolvimento de quem aprende. Exploram-se ainda os benefícios do referido método na intervenção socioeducativa orientada para crianças com perturbações do espectro do autismo.
- Cultural Indicators as a Tool for Assessing Sustainable Development in the Alto Douro Wine RegionPublication . Mota, Miguel Ângelo Sousa Dias Ferreira da; Silva, Andreia; Vieira, Isabel; Fernandes, Didiana; Rodrigues, AnaCulture has been particularly emphasised over the years in discussions about sustainable development, being considered as one of its fundamental pillars alongside the environmental, economic, and social dimensions. The measurement of the impact of culture on sustainable development is still very incipient, so the purpose of this study is to study how culture can influence the sustainable development of the Alto Douro Wine Region, using the tool designed by UNESCO, the UNESCO Thematic Indicators for Culture in the 2030 Agenda. The methodology adopted was based on the collection of secondary, qualitative, and quantitative data. It was intended to propose a specific methodological tool, by selecting a set of 6 indicators, among the 22 proposed by the UNESCO tool, which were considered the most relevant considering the effort and cost of obtaining them. The results obtained revealed that there was a positive evolution of the cultural sector in the territory, after its integration by UNESCO in the World Heritage List, capable of promoting
- Development of Yogurts Enriched with Antioxidants from WinePublication . Guiné, Raquel; Rodrigues, Ana; Ferreira, Suzanna; Gonçalves, FernandoThis study aimed to develop a new food product, attractive from the organoleptic point of view and with the advantage of being rich in phenolic compounds with antioxidant activity. For that, a phenolic-rich solution was obtained from wine and included in the recipe of the yogurts. The product developed was therefore a yogurt with wine antioxidants, prepared in different aroma variations. The results showed that the addi- tion of the phenolic-rich solution caused an increase in the content of antioxidants without affecting acidity. On the other hand, based on sensory analysis, it was possible to choose two final products which were the favorite among the members of the sensorial panel, namely the yogurt with flavor of mixed fruits and sugar and the addition of the wine antioxidants solution and the yogurt with flavor of cinnamon and sugar and the addition of wine antioxidants.
- As estratégias de comunicação das marcas criadas em contexto online, na rede social instagram.Publication . Rodrigues, Ana; Silva, PauloTendo a produção em massa possibilitado uma maior variedade de escolhas, os estilos de vida tornaram-se cada vez mais dependentes do consumo. O final do século XX confirmou a tecnologização do mundo, surgindo deste modo o marketing digital. Esta forma mais recente de marketing combina as técnicas do marketing tradicional com as ferramentas oferecidas pela tecnologia e pela internet, que se tornou num dos maiores veículos de comunicação e publicidade dos tempos atuais. Com isso, surgiram também as marcas criadas e difundidas especificamente na web, passando todo o seu processo de comunicação por esta rede. Este processo baseia-se em estratégias ligeiramente diferentes, criadas no contexto do marketing digital, baseando-se, sobretudo, em redes sociais. O objetivo deste estudo passou por compreender as estratégias de comunicação que as marcas nascidas em contexto online adotam na rede social Instagram, observando-se as suas preferências no que diz respeito a publicações nesta plataforma. Pretendeu-se também entender as motivações das marcas para a escolha do meio online ao invés do meio físico e perceber a importância por elas atribuída às redes sociais, assim como quais as que consideram mais relevantes. Recorreu-se a uma metodologia mista baseada em entrevistas semiestruturadas a seis marcas nascidas em contexto online e a um especialista em marketing digital, seguindo-se a análise de 293 publicações das referidas marcas na rede social Instagram através do modelo Web Content Analysis, de Susan Herring. Procurou-se deste modo contribuir para o aumento do conhecimento sobre as marcas criadas na internet e as suas formas de comunicar nas redes sociais, assim como refletir sobre o crescente domínio e importância do meio online e das suas plataformas.
- Government management of tourism in fostering residents support for sustainable tourism development: Evidence from a Portuguese historic townPublication . Vieira, Isabel; Rodrigues, Ana; Branco, Didiana; Pires, CarlosThis study proposes a conceptual framework that explores the correlations between economic dependence (ED), local government management of tourism (GMT), perceived tourism benefits and costs, and support for sustainable tourism development (STD). A quantitative research design was adopted. Data collection was carried out by personal survey applied to 300 residents of the small historic town of Lamego, located within the Douro Valley World Heritage Site. Structural equation modelling methods were employed to analyse the proposed model. Results suggest that GMT has a significant effect on the perceived impacts of tourism, both in the positive and in the negative. The effect of GMT in fostering residents’ support to STD was also empirically supported. Additionally, it was also determined that positive perceptions of the impacts of tourism directly influence support to STD. Nevertheless, ED does not have a significant effect either on perceivedbenefits, nor on perceived costs or on residents’ support to STD. Likewise, perceptions of the negative impacts do not predict residents’ support to STD.
- Interpretação, história e turismo cultural: evidências do pórtico da catedral de LamegoPublication . Branco, Didiana; Vieira, Isabel; Rodrigues, AnaEste artigo pretende destacar a aproximação entre o ensino de História, do Turismo e da Interpretação do património. Neste sentido, uma equipa multidisciplinar tem levado a cabo uma investigação, que envolve intersecções entre estas áreas científicas, numa cidade histórica do norte de Portugal (cidade de Lamego). Foi criado um discurso interpretativo do pórtico de um dos mais emblemáticos monumentos desta cidade histórica (Sé Catedral), tendo sido realizadas entrevistas em profundidade a 15 visitantes. Concluímos que a interpretação dos recursos históricos permite a construção de um produto turístico patrimonial. Através de uma ligação mais estreita entre o discurso histórico, interpretação e turismo é possível criar uma diferenciação do produto patrimonial tornando-o num produto único e, portanto, mais atraente para os diversos segmentos. Na construção dos discursos acerca de elementos patrimoniais com vista à apresentação a potenciais visitantes, descobrimos que tanto o discurso histórico como o turístico possuem semelhanças, diferindo, sobretudo, na linguagem. O ensino de História deposita na construção de narrativas uma possibilidade de cultivar a formação histórica dos alunos para atingir consciências históricas. As narrativas recortadas pelo turismo, não negam as históricas, mas a sua intenção passa pela agregação de valores atuais e interpretações que diferenciem o Património.
- Multidisciplinary in tourism: designing cultural itinerariesPublication . Fernandes, Didiana; Vieira, Isabel; Rodrigues, AnaThe aim of this article is to reflect on several tourist research experiences carried out in an interdisciplinary context by teachers and students within the scope of the Tourist course. This experience consisted in conceiving historical and cultural itineraries. The aim of these itineraries is to recuperate the heritage sites for locals and potential tourists, who are increasingly interested in knowing the local way of life based on their own self-interpretation. The planning of the itineraries should be a means to promote the journey and return of the visitor, helping to guarantee a more complete, innovative and motivating experience. After working on organizing historic-heritage information on a particular area/site, its presentation should be attractive: the art of revealing the meanings of the cultural heritage and the culture to a public making use of their leisure time.
- Multidisciplinary in tourism: designing cultural itinerariesPublication . Didiana, Branco; Vieira, Isabel; Rodrigues, AnaABSTRACT: The aim of this article is to reflect on several tourist research experiences carried out in an interdisciplinary context by teachers and students within the scope of the Tourist course. This experience consisted in conceiving historical and cultural itineraries. The aim of these itineraries is to recuperate the heritage sites for locals and potential tourists, who are increasingly interested in knowing the local way of life based on their own self-interpretation. The planning of the itineraries should be a means to promote the journey and return of the visitor, helping to guarantee a more complete, innovative and motivating experience. After working on organizing historic-heritage information on a particular area/site, its presentation should be attractive: the art of revealing the meanings of the cultural heritage and the culture to a public making use of their leisure time.