Repository logo
 

ESAV - DEAS - Resumos de eventos científicos não indexados à WoS/Scopus

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 6 of 6
  • Assessing Cultural Variations in Nutrition Environment Measures Survey in Stores (NEMS-S): A Global Perspective on Food Availability and Quality
    Publication . Florença, Sofia de Guiné e; Simões J; Amaro da Costa, Cristina Isabel; Cunha Silva Reis Lima, Maria Joao; Guiné, Raquel; Teixeira-Lemos, Edite
  • Professional training in the beekeeping sector: characterization and identification of needs
    Publication . Guiné, Raquel P. F.; Costa, Cristina Amaro Da
    The beekeeping sector is demanding, requires knowledge and updated information to be able to deal with the challenges related with climate change, stress, pollution, and other harmful effects from the surrounding environment. Hence, this work intended to make a characterization of the needs in professional training in the beekeeping sector and how these needs can be fulfilled through courses and other actions to help beekeepers to maintain updated. The work was carried out in seven European countries (Croatia, Estonia, Finland, Italy, Norway, Portugal, Spain, Total), and the data was collected through a questionnaire survey, translated into the native languages in all the participating countries. The results revealed that the topics of highest interest for the beekeepers were apiary health and pest control and also colony management throughout the year. The most relevant sources of information are family and professional training/courses. The most valued forms of training are in-person and in workplace/internships, although the digital supporting resources are preferred instead of printed material. The learning materials most valued were videos but also books/paper manuals were considered relevant. The field visits were also greatly appreciated by the participants, and the most preferred assessment format was the realization of practical exercises. In conclusion, this work produced valuable information that can be utilized to design training actions and course to the professionals in the beekeeping sector to enhance their knowled
  • The difficult path of agri-tourism in Portugal
    Publication . Pato, Lúcia; Figueiredo, Elisabete
    Agri‐tourism has been advocated as a particularly efficient way to promote the development of rural regions and the agricultural sector. Despite the importance of agri‐tourism, a research conducted in the Douro region – a World Heritage Site known for its potentialities in terms of wine production, shows that agri‐tourism is not so popular concerning rural tourism’s typology. Additionally, the study carried out through a questionnaire‐based survey, shows that on the one hand not all owners of agri‐tourism have agriculture as their main professional activity and on the other hand not all promoters have agricultural activities as touristic activities in the unit. This scenario limits the potential of the touristic activity in terms of rural development.
  • Cultura, Património & Ruralidade
    Publication . Pato, Lúcia; Figueiredo, Vitor
    O Teatro Regional de Montemuro nasceu na década de noventa fruto de uma iniciativa do Instituto de Assuntos Culturais, que mercê da observação de fortes dinâmicas culturais, reuniu artistas locais, nacionais e internacionais, na pequena aldeia de Campo Benfeito (freguesia de Mezio) na serra do Montemuro. O primeiro espetáculo a nível profissional – o lobo Wolf – teve uma dimensão já internacional, acabando por despoletar o interesse de outras instituições e do próprio Estado Português. Passados cerca de vinte e cinco anos da sua fundação, o projeto cresceu, afirmou-se, sendo atualmente uma figura incontornável da história da pequena aldeia e uma marca do concelho, da região de Montemuro e mesmo do país. Hoje conta com seis pessoas ao serviço a tempo inteiro, maioritariamente todas da aldeia, mas há muitas mais que são contratadas pontualmente para ajudar nos diferentes espetáculos que se vão fazendo pelo país fora e não só. Um dos espetáculos mais conhecidos é o festival internacional Altitudes (já com dezasseis edições) que durante uma semana em agosto reúne diversas companhias nacionais e internacionais, assim como também centenas de pessoas e turistas que se dirigem à pequena aldeia de Mezio para participarem no festival. O que distingue todavia este projeto de tantas outras iniciativas culturais é o facto dos protagonistas tentarem construir as histórias baseadas na realidade do mundo rural e nas particularidades das tradições e história local. Daí que para além de toda a pesquisa por detrás de cada espetáculo, as ligações dos atores e atrizes à aldeia, às suas gentes e à realidade rural local sejam muito estreitas. Complementarmente sublinham-se as ligações estabelecidas com outras entidades económicas locais, de que é exemplo a cooperativa de artesanato local – Capuchinhas do Montemuro. São aliás as capuchinhas que fazem todos os figurinos utilizados nos espetáculos. As parcerias com outras estruturas fora da aldeia são também de enfatizar e sem elas provavelmente o projeto não era sustentável. Baseada numa análise qualitativa o objetivo deste trabalho é pois o de explorar o contributo desta iniciativa no desenvolvimento rural e para a revitalização da aldeia. Foca-se igualmente a importância das redes no desenvolvimento e sustentabilidade deste projeto.
  • Entrepreneurship, innovation and rural development
    Publication . Pato, Lúcia
    This paper analyses the role of rural entrepreneurship in the development of a peripheral region of Portugal – Montemuro. These people have been stimulated to develop entrepreneurial initiatives in the countryside, taking advantage of local and endogenous environment and resources and traditional knowledge. The creation of several craftsman cooperatives, a “green business” and a theatre company almost 30 years ago in the region, was the result of the effort of the Institute of Cultural Affairs which based on the diagnosis of Castro Daire municipality was able to organise local people to work together. The “fruits” of such initiatives are visible today, being Campo Benfeito and Mezio two of the most dynamics villages of the municipality.
  • Turismo Rural em Portugal: Uma análise quantitativa da oferta e da procura
    Publication . Pato, Lúcia
    O turismo rural tem vindo gradualmente a afirmar-se no país, quer pelo lado da oferta quer pelo lado da procura. O produto turístico pode constituir-se como complemento a outros produtos turísticos existentes no país, tendo maior destaque nas regiões do Norte e Alentejo. No entanto, as repercussões que têm induzido nos territórios são ainda muito ténues, o que indicia a necessidade de uma política mais adequada às necessidades e características dos diferentes territórios rurais.