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de Vasconcelos Teixeira Aguiar da Costa, Daniela
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- Designing training in organic farming on a multinational basisPublication . Guiné, Raquel; Costa, Daniela; Correia, Paula; Costa, Cristina Amaro Da; Esteves Correia, Helena; Castro, Moises; Guerra, Luis T; Seeds, Catherine; Coll, Collette; Radics, Laszlo; Arslan, Meahmet; Soylu, Soner; Tothova, Monika; Toth, Peter; Basile, SalvatorePurpose – The purpose of this paper is to obtain information to characterize potential trainees seeking training programs about organic farming in the form of mobile learning. This information is expected to allow for establishing a set of guidelines to design mobile training opportunities that could match the potential clients ’ wishes. Design/methodology/approach – For this survey an on-line questionnaire was used, translated into the languages of the participating countries (Portugal, Spain, Slovakia, Hungary, UK, Italy and Turkey), and in the end 133 consented valid questionnaires were obtained. The data analysis was made with SPSS and included basic descriptive statistics, crosstabs and χ 2 tests, considering a level of significance of 5 per cent. Findings – The results obtained in the present study indicate that designing training programs in organic farming for a wide target population should attend to the differences between countries, which showed to significantly influence the preferences of the possible clients for this type of training.Practical implications – This study provided valuable information for use in the preparation of training programs for adults who want to expand their knowledge on organic farming, in order to prepare courses more in accordance with their preferences. Originality/value – The fact that the study was undertaken in several countries, including North, Central and South Europe, is a positive indicator that globally accepted courses could be implemented successfully. To the knowledge no such work was undertaken up to the present, thus confirming the originality of the study presented.
- Os jovens e a agricultura familiar. Que presente e que futuroPublication . Costa, Cristina Amaro Da; Coelho, Catarina; Gomes, Diana; Pereira, Adriana; Costa, DanielaCerca de 70% das necessidades alimentares são satisfeitas por 500 milhões explorações agrícolas familiares distribuídas por todo o mundo (FAO, 2014). Contudo, isso não tem sido suficiente para contrariar a visão de que este tipo de agricultura está, frequentemente, associado à pobreza, pequena dimensão da exploração, agricultura de subsistência e baixos rendimentos (FAO/CTA/IFAD, 2014). Apesar desta visão não ser atrativa, um pouco por todo o lado, e mesmo em Portugal, existem muitos jovens envolvidos na agricultura familiar. O fenómeno do abandono agrícola, iniciado no final da década de 60 com o êxodo de grande parte população rural para a Europa, seguido do aumento da atividade industrial que contratou inúmeros jovens provenientes dos territórios rurais e, mais tarde, a Guerra do Ultramar, tem continuado até aos dias de hoje. Entre outros, a falta de apoio técnico e a insegurança económica da atividade agrícola encontram-se entre as principais razões que levam os jovens a ir para as cidades à procura de melhores salários e oportunidades de vida (Almeida, 2007). Apesar das políticas de apoio à instalação e ao investimento de jovens agricultores, com início em 1986, ao abrigo da entrada na Comunidade Económica Europeia (Cordeiro, 2008; Alberto, 2004), continua a verificar-se o envelhecimento dos produtores agrícolas: segundo o último recenseamento agrícola (2019) mais de metade dos produtores agrícolas (52,5%) tem mais de 64 anos, sendo que na Beira Litoral e no Algarve a idade média é de 67 e 68 anos, respetivamente (INE, 2021). Os territórios rurais, em particular os do interior o País, têm assistido a um decréscimo significativo da população residente, com valores que nalguns locais atingem os 75% em relação a 1960, com o consequente abandono da atividade agrícola. O resultado tem sido o envelhecimento da população já referido, e a ocupação das áreas agrícolas por espécies florestais de rápido crescimento ou mato/floresta desordenada o que potenciam a ameaça causada pelos incêndios florestais, bem como a perda de biodiversidade e o acréscimo de desequilíbrios ambientais associados. Importa, assim, promover a revitalização dos territórios rurais, que se associam fortemente às dinâmicas e paisagens rurais, através do incentivo a explorações agrícolas, pecuárias e florestais mais diversificadas, resilientes, rentáveis e sustentáveis, valorizando concomitantemente os seus impactos positivos a nível económico, ambiental e social. Compreender os fatores que propiciam o despovoamento e o abandono da atividade agrícola, é fundamental para identificar medidas que permitam apoiar a fixação de população, em particular de jovens agricultores
- VRI23: 1st IPViseu Research & Innovation SummitPublication . Costa, Daniela (Ed.); Araújo, Lia (Ed.); Melão, Nuno (Ed.); Correia, Paula (Ed.); Marques Dos Santos, Paula (Ed.); Almeida, Ricardo M.S.F. (Ed.)O Livro de Resumos é o resultado do VRI23 – 1st IPViseu Research & Innovation Summit, na sua primeira edição, organizado no âmbito da Pró-Presidência da Investigação e Inovação e do Conselho Interno da Investigação e Inovação (CI3), do Instituto Politécnico de Viseu. Este primeiro evento procurou divulgar a Investigação e Inovação desenvolvida nas Unidades Orgânicas do IPV, no âmbito dos mestrados, nos anos de 2020 e 2021, nas mais variadas áreas do conhecimento. Para além disto, pretendeu-se ainda proporcionar momentos de partilha na academia e entre a academia e os diversos setores da comunidade envolvente, desde as empresas às organizações sociais, passando pelas entidades da Administração Pública e pelas associações representativas das diversas atividades económicas. Com este ebook, pretendemos, por isso, reforçar a divulgação dos trabalhos desenvolvidos, evidenciando a qualidade dessa produção científica e do seu potencial para contribuir para o desenvolvimento do território, quer ao nível da implementação de novas estratégias, quer ao nível da transferência do conhecimento científico das instituições de ensino superior para o mercado. A aliança entre o ensino superior e o mercado de trabalho deve ser encarada, cada vez mais, como uma prioridade estratégica que assegura o desenvolvimento e a sustentabilidade de todas as organizações. De facto, esta aliança é uma das chaves para a afirmação de todo o nosso território e para responder a todas as vicissitudes e desafios com que nos deparamos, no contexto nacional e internacional. Apenas conhecendo as necessidades e os desafios das nossas organizações, poderemos continuar a consolidar o processo de ensino-aprendizagem, direcionando-o para uma investigação aplicada e garantindo a qualificação atualizada e adequada a essas mesmas demandas.
- Food Security and Sustainability: Discussing the Four Pillars to Encompass Other DimensionsPublication . Guiné, R.P.F.; Pato, Lúcia; Costa, Cristina Amaro Da; Costa, Daniela; Silva, Paulo; Martinho, VítorThe unadjusted intake of food constitutes a real challenge for the several sustainability dimensions. In this perspective, the main objectives of this research are to characterise the current contexts of food security, its relationship with sustainability, and identify proposals and actions that may support the design of more adjusted policies in the future. In addition, it is intended to assess if the food security pillars properly address the sustainability goals and if the evolution of undernutrition is accompanied by sustainable frameworks. In this way, statistical information from the FAOSTAT database was considered for the several dimensions of food security over the period 2000–2020. These data were analysed through factor-cluster approaches and panel data methodologies, namely those related to quantile regressions. As main insights, we may refer that undernutrition is more impacted by the availability of food and nutrients and political stability than by the level of GDP—Gross Domestic Product (except for the extreme cases). This means that the level of development is not the primary explanation for the problems of nutrition. The main focus of the national and international policies must be to improve the agrifood supply chains and to support political stability, in order to mitigate undernutrition worldwide and ensure a global access to sustainable and healthy diets. In addition, it is suggested to rethink the four pillars of food security (availability, access, utilisation and stability), in order to encompass other dimensions, such as climate change.
- A Biomassa Verde e Lenhosa dos Espaços Urbanos como Fonte Energética para os Edifícios Públicos da Cidade de ViseuPublication . Viana, Helder Filipe dos Santos; Pinto, Nuno; Costa, Daniela; Barracosa, PauloA biomassa gerada pelos espaços verdes urbanos constitui uma fonte de resíduos significativa que, muitas vezes, é direccionada directamente para aterros podendo ser aproveitada para fins energéticos, nomeadamente no aquecimento térmico de alguns edifícios públicos. O presente trabalho apresenta a quantificação da biomassa verde indiferenciada gerada pelos espaços verdes urbanos, depositada nos pontos de recolha específicos, e da biomassa lenhosa proveniente das podas realizadas nas árvores existentes na cidade de Viseu. Simultaneamente, estimam-se as necessidades energéticas (eléctricas e térmicas), no Verão e Inverno, dos principais edifícios públicos da cidade. A quantificação dos resíduos produzidos anualmente foi avaliada por inquéritos às empresas responsáveis pelas podas das árvores da cidade, à autarquia e ao centro de tratamento dos resíduos sólidos urbanos, para o período de 2004 a 2007. Fez-se também a estimativa a partir da caracterização dendrométrica do parque arbóreo existente, a qual serviu para comparar e validar os resultados obtidos. As necessidades energéticas médias anuais foram estimadas a partir do inquérito realizado, no período entre 2004 e 2006, em 49 edifícios públicos como escolas, unidades de saúde, edifícios da autarquia, entre outros. Os resultados mostram que as necessidades térmicas médias anuais dos edifícios estudados rondam os 109.245,78 GJ. A biomassa produzida ronda as 106,5 t/ano de resíduos lenhosos e 103,3 t/ano de resíduos verdes, os quais foram convertidos em valores de energia. A biomassa unicamente lenhosa poderia suprir cerca de 10,3% das necessidades térmicas de Inverno, das 19 escolas levantadas nestes estudo. Dado que muita da biomassa produzida na cidade não é contabilizada, uma vez que é depositada juntamente com os resíduos sólidos urbanos, o potencial energético destes resíduos poderia ser muito superior.
- Cross visiting training guide for innovative beekeepingPublication . Basile, Salvatore; Alvarez, Alba; Dahle, Bjørn; Coelho, Catarina; Costa, Cristina Amaro; Costa, Daniela; Gaião, Davide; Esteves Correia, Helena; Oliveira, Jorge; Tourino, Luis; Krsnik, Martina; Correia, Paula; Guiné, Raquel; Karise, Reet; Raimets, Risto; Lederer, Vedran
- Bridges between family farming and organic farming: a study case of the Iberian PeninsulaPublication . Guiné, Raquel; Gaião, Davide; Costa, Daniela; Correia, Paula; Guerra, Luis T.; Esteves Correia, Helena; Costa, Cristina Amaro DaThe aim of this work was to identify procedures adopted by family farms in the centre and north of Portu- gal and Galicia (Spain), and to verify whether they resem- ble those used in organic farming. A checklist was pre- pared in Portuguese and Spanish and applied personally to managers of family farms. The participation was volun- tary and 125 valid responses were collected. The results show that farmers included in the study owned small family farms where labour is mainly per- formed by the family, and tended to adopt, in general, good agricultural practices, many of which are common to organic farming, such as crop rotation, avoidance of GMO or avoidance of phytoregulators. However, they failed to adopt some important practices, including the use of seeds inoculated with mycorrhizae, composting, biological and biotechnical control or avoidance of chemical control for plant protection. It was further concluded that gender and age of the farmers did not significantly influence the type of agricultural practices, contrarily to the level of educa- tion and region, which were significantly associated with many of the cultural interventions investigated.
- Effect of Climate Change on Agricultural ProductionPublication . Esteves Correia, Helena; Costa, DanielaAgricultural production is influenced by environmental factors such as temperature, air humidity, soil water, light intensity, and CO2 concentration. However, climate change has influenced the values of average temperature, precipitation, global atmospheric CO2 concentration, or ozone level. Thus, climate change could lead to different situations on plants and consequently influence agricultural production. With this chapter, the authors intend to research how climate change influences some plant metabolisms (such as photosynthesis, photorespiration, transpiration, among others) and therefore agricultural production.
- Agricultura familiar e proteção das culturas: abordagens tradicionais e proximidade com práticas de agricultura biológicaPublication . Costa, Cristina Amaro Da; Guiné, Raquel; Esteves Correia, Helena; Costa, Daniela; Costa, Telmo; Parente, Cristina; Pais, Celso; Gomes, Mafalda; Aguiar, AnaDesde há quase um século, a proteção das culturas em explorações agrícolas familiares, tem vindo a juntar às práticas tradicionais, meios de proteção curativos para combater pragas, doenças e infestantes, em particular recorrendo ao uso de pesticidas. Estes agricultores assumem grande relevância territorial, económica e social em Portugal e a sociedade procura os seus produtos, em mercados e feiras locais, por entender que estão associados a práticas agrícolas com menores impactos na saúde e no ambiente e se aproximam do modo de produção biológico. Assim, procura-se identificar as práticas agrícolas da agricultura familiar, na componente de proteção das culturas, que podem ter impactos negativos no ambiente e na saúde humana e que se distanciam da agricultura biológica. A partir de um questionário (cheklist), aplicado a 125 agricultores familiares com explorações situadas em Portugal (Viseu, Braga e Barcelos) e Espanha (Pontevedra e Padron), identificaram-se as práticas agrícolas relacionadas com a proteção das culturas. Identificaram-se algumas práticas comuns com a agricultura biológica: diversidade cultural, consociações, rotação de culturas, seleção de variedades resistentes. Outras, como o pousio, intervenções em verde ou luta biotécnica, são utilizadas apenas por alguns agricultores familiares. Por outro lado, a luta química é utilizada pela maioria dos agricultores familiares.
- Building Bio-Districts or Eco-Regions: Participative Processes Supported by Focal GroupsPublication . Dias, Raquel S.; Costa, Daniela; Esteves Correia, Helena; Costa, Cristina Amaro DaOver the years, rural areas have faced a number of problems and difficulties, such as an increase in the average age of the population, desertification, loss of employment and the abandon‐ ment of rural and agricultural activities, which have led to the emergence of new initiatives aimed at revitalizing these territories from a social, economic and environmental perspective, such as the successful Bio‐districts or Eco‐regions (e.g., Bio‐district of Cilento). Understanding and establishing a proper framework for each territory based on agroecology and participatory methodologies is still a challenge. In this sense, based on the analysis of two European examples—Cilento, Italy and São Pedro do Sul, Portugal—we described each of the building processes and defined a set of drivers that might constitute guiding principles to serve as a basis for the creation of Bio‐districts or Eco‐ regions. The drivers’ matrix identified was discussed in three focus groups carried out in Portugal in 2020. Such drivers included a technical and environmental component (the quality of the envi‐ ronment and landscape, the food system and the implementation of organic farming and agroeco‐ logical practices), a social and economic component (valorization of the farmers, products and ter‐ ritories and a set of different stakeholders—farmers, consumers, schools, tourism entities and res‐ taurants, local authorities) and a political component (the governance model). Most participants agreed that the recognition of a Bio‐district or Eco‐region should be informal, bottom‐up, with farm‐ ers as the main pillar, with a fair and representative participation, namely family farmers.
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